Der er mange gode muligheder for at tage kurser og uddannelse, hvis du er på dagpenge. Det gælder både faglærte og ufaglærte.
Det kan være et kort, fagligt kursus på et AMU-center, danskundervisning eller forløb, der varer noget længere. Der er endda mulighed for at blive faglært. Mulighederne afhænger af din baggrund, din alder, om du er faglært eller ufaglært og andet.
Generelt skal a-kassen godkende dit kursus eller din uddannelse i forvejen. Så tal altid med a-kassen om det.
Som udgangspunkt bevarer du din ret til dagpenge under de kurser/uddannelser, der er tale om her, men igen må du tale med a-kassen om, hvad der konkret gælder for dig. I øvrigt skal du oplyse på dit ydelseskort, at du er på kursus.
I a-kassen kan du få konkret vejledning om, hvilke muligheder der er, herunder undervisning i dansk, for ordblinde med mere. Her får du et overblik.
Er du faglært eller ufaglært, kan du få 6 ugers jobrettet uddannelse, når du har været ledig i fem uger.
Hvis du er gået i gang med jobrettet uddannelse i din opsigelsesperiode, vil du kunne få jobrettet uddannelse fra 1. ledighedsdag.
Der er dog ikke frit valg på alle hylder: Din 6 ugers jobrettede uddannelse skal stå på den såkaldte positivliste. Af denne liste vil de kurser som er særligt relevante for arbejdsmarkedets behov fremgå.
Under uddannelsen får du dagpenge fra a-kassen.
Under uddannelsen skal du fortsat være tilmeldt som ledig og have et aktivt cv på jobnet.dk, men du behøver ikke aktivt at søge job, udfylde joblog og deltage i samtale med jobcenteret eller a-kassen.
A-kassen skal godkende uddannelsen eller kurset, før du begynder.
Mens du uddanner dig, kan du søge befordringsgodtgørelse – støtte til transporten til og fra dit uddannelsessted.
Der ydes kun støtte efter de første 24 kilometer.
Støtten er på 1,12 (2024) kroner pr. kilometer.
Du skal søge om støtten i a-kassen.
Uddannelsesløft giver mulighed for at blive faglært, mens du er ledig. Det kræver, at du er over 30 år, at du er ufaglært eller faglært med en forældet uddannelse.
Først skal du typisk have vurderet dine nuværende kompetencer og de kurser, du allerede har, for at se, hvad du mangler for at blive faglært. Du vil normalt blive vurderet af det uddannelsessted, der har uddannelser inden for det område, hvor du har erfaring.
Du kan få hjælp af dit jobcenter og/eller af uddannelsesstedet til at få sammensat det forløb, du skal bruge for at blive faglært.
Kontakt din lokale 3F afdeling, som kan hjælpe dig med at finde ud af, om uddannelsen er på positivlisten for uddannelsesløft.
Har du forslag til ændringer til artiklen, du er i gang med at læse, er du meget velkommen til at sende din feedback til os.
Har du et spørgsmål? Vi sidder altid klar ved telefonerne til at hjælpe dig.
Hvis du er medlem af 3F, skal du logge på Mit3F for at kontakte din afdeling.
Bliv ringet op af 3F og få hjælp til at melde dig ind.
Er du medlem af 3F skal du logge på Mit3F for at kontakte din afdeling.
Spørg os om alt. Vi svarer hurtigst muligt
Er du medlem af 3F skal du logge på Mit3F for at kontakte din afdeling.