Arbejdsliv Plus
Slid ikke mobilbatteriet under opladning: Vær især opmærksom på denne ting Der er mange myter, når det gælder opladning af apparater som mobiltelefonen. Men med de moderne batterier, er der en ting, der er rigtigt vigtig: temperaturen.

Vi bruger den som GPS, telefon, til at høre musik, se kattevideoer på internettet og meget mere.

Mobiltelefonen spiller en rolle i store dele af vores hverdag. Derfor er det også en rigtigt træls situation, når batteriet løber tør for strøm.

Men hvis man er opmærksom under opladning og holder sig til en helt bestemt forholdsregel, kan man undgå at slide sit batteri unødigt.

Pas på med temperaturen

Temperaturen er nemlig det, der skader moderne batterier allermest, lyder det fra ekspert i batterier ved Teknologisk Institut Anders Christian Solberg Jensen.

- Batterier fungerer bedst ved stuetemperatur, altså omkring 20-25 grader. Når et batteri bliver meget varmt for eksempel på grund af opladning eller sollys ældes batteriet meget hurtigere, siger Anders Christian Solberg Jensen, der er forretningsleder for Grønne Energisystemer ved Teknologisk Institut.

Mange mobiler i dag har også mulighed for at lade meget hurtigt, hvilket kan få temperaturen til at stige. Så læg telefonen til opladning et sted, hvor den kan komme af med varmen såsom en bordplade. Undgå også andre varmekilder som sollys og radiatorer.

Derudover har Anders Christian Solberg Jensen et andet råd:

- Brug ikke telefonen under opladning. Det kan være specielt skidt, da det er svært at komme af med varmen når mobilen er i hånden.

Kommer batteriet over 60 grader, kan det danne gasser, der får det til at svulme op og gå i stykker. De fleste mobiler vil dog lukke telefonen ned grundet overopvarmning inden det sker. Men telefonen kan selvfølgelig ikke beskytte sig mod varme fra en ekstern kilde som sollys.

Behøver ikke blive ladt helt op

Til gengæld er det en myte, at batterier skal lades helt op hver gang. Sådan var det engang, men de moderne litium-ionbatterier har ikke brug for det.

Faktisk er det mest optimalt at holde dem mellem 40-80 procent. Men den fordel, man får ud af det, er ganske lille i forhold til at lade batteriet helt op. Derfor er det ikke nødvendigvis besværet værd.

Til gengæld anbefaler Anders Christian Solberg Jensen, at man kun bruger den originale oplader. Så er man sikker på, at batteriet bliver ladet op ved den rigtige spænding. Ved for høj spænding risikerer man nemlig, at batteriets levetid forringes eller det går i stykker.

Lave temperaturer kan også være skidt

Som tommelfingerregel kan man forvente op til 1000 fulde opladninger for et telefonbatteri.

Men ligesom høje temperaturer er dårlige for batteriet, så er lave temperaturer det også.

Ifølge Anders Christian Solberg Jensen kan man faktisk regne med, at batteriet holder cirka halvt så lang tid, når temperaturen bliver øget 10 grader. Derudover falder levetiden kraftigt, hvis temperaturen når under 15 grader, og jo koldere batteriet bliver, des mere skadeligt er det at oplade.

Derfor er det heller ikke en god ide at stikke opladeren i stikket, hvis man lige er kommet indenfor i meget koldt vejr. Vent i stedet til batteriet er nået op i stuetemperatur.




Masser af fordele med 3F Som medlem af 3F får du mange gode fordele og rabatter:
  • Rabat på dine forsikringer
  • Rabat i mere end 1.300 butikker og webshops
  • Fri adgang til 3F Superliga
Kontakt