Tekst: Anne Mette Omø Carlsen.
Efter afsløringerne i programmet Den sorte Svane har BJMF oplevet en stigning i henvendelser om håndtering af asbest.
- I torsdags fik jeg en henvendelse fra nogle BJMF-medlemmer på en byggeplads, hvor nedrivningsfirmaet havde taget asbestprøver og erklæret pladsen for ren, fortæller faglig sekretær i 3F BJMF, Christian Sørensen.
- Efter de mange sager om snyd med prøver, der er kommet frem i forbindelse med dokumentaren Den sorte svane, stolede medlemmerne ikke på de prøver, de blev præsenteret for. De fik derfor foretaget uvildige prøver, som viste asbest på byggeriet. Fredag blev pladsen lukket på grund af sundhedsfare. Medlemmerne havde altså ret i deres mistanke, siger han.
Christian Sørensen arbejder med arbejdsmiljø i BJMF, og fortæller at en sådan en sag er blevet mere og mere normal efter at dokumentaren Den sorte svane afdækkede fusk og svindel i byggebranchen blandt andet med asbestprøver og håndtering af asbest og andre farlige stoffer.-
- Jeg oplever, at vi får flere og flere henvendelser fra folk ude på pladserne, som ikke stoler på firmaernes egne prøvesvar eller går på pladser, hvor de er nervøse for håndteringen. Folk stoler simpelthen ikke på nedrivningsfirmaerne, siger Christian Sørensen.
BJMF oplever ofte, at nedrivningsfirmaerne tager deres egne prøver, som viser at alt er rent, men når der så bliver taget uvildige prøver, viser det sig, at der er asbest på pladsen. Der er altså blevet snydt med prøverne.
- Folk ude på pladserne kan ikke vide, hvor prøven er blevet taget, eller om der for eksempel er blevet støvsuget lige der, hvor prøven bliver taget. Derfor opfordrer vi altid til at kræve, at der bliver taget uvildige prøver, hvis man mener, at der er noget galt, siger Christian.
Han opfordrer også til, at screeningsrapporten altid bliver gennemlæst grundigt. Bygherre har pligt til at foretage miljøscreening af bygninger, for at afdække, om der findes miljøskadelige stoffer.
Ifølge loven skal der foretages screening for asbest, PCB, klorerede paraffiner (KP’er), tungmetaller, PAH’er (tjærestoffer) og olie.
På hjemmesiden renover-sikkert.dk er det desuden muligt at gå på opdagelse i et hus, og se hvor det er mest normalt at finde asbest, PCB, bly eller andre sundhedsfarlige stoffer. Siden indeholder viden og information om, hvor de farlige stoffer findes, hvordan de ser ud, hvornår man skal være opmærksom, og hvordan man skal håndtere de skadelige stoffer.
På Arbejdstilsynets hjemmeside er det muligt at skrive en klage over arbejdsmiljøet.
Se blanket
Gode råd når du skal udfylde blanketten:
Hvor
Beskriv grundigt hvor på byggepladsen der er problemer.
F.eks. ”På Andevej 26. I skal gå ind via gavlen mod nord – se vedhæftede foto”.
Tag skærmdump fra Maps eller Krak eller lign. og tegn cirkler og pile med direkte anvisning til hvordan man finder pladsen, og hvor på pladsen problemerne er.
Problemet
Skriv hvad problemet/problemerne er.
F.eks.: ” Der er Asbest PCB, og Bly i bygningen på Andevej 1. Det kan vi læse i miljøscreening. Nedbryderne støver meget, og der er bly og PCB i malingen. Bliver vi alle udsat for giftige stoffer. Se billeder. Der ligger rester af asbest på isolering oppe på loftet. Der ligger rør med asbest tape og flyder på stilladset. Se billeder. På Andevej 1a har vi problemer med adgangsveje. Vi skal gå over jordvolde. Der ligger store strømkabler på jorden. Der ligger store strømkabler på jorden. De har skader flere. Se billeder.”
Foto
Tag foto af problemerne og vedhæft dem klagen
Arbejdstilsynet har lavet en side, Asbest for håndværkere, der med film, tekst, grafik og quiz sætter fokus på asbest.
Asbest findes flere steder du tror
BFA har lavet et interaktiv hus, hvor man gå på opdagelse fra kælder til kvist og se hvor der typisk er asbest.
Asbesthuset
Har du et spørgsmål? Vi sidder altid klar ved telefonerne til at hjælpe dig.
Hvis du er medlem af 3F, skal du logge på Mit3F for at kontakte din afdeling.
Bliv ringet op af 3F og få hjælp til at melde dig ind.
Er du medlem af 3F skal du logge på Mit3F for at kontakte din afdeling.
Spørg os om alt. Vi svarer hurtigst muligt
Er du medlem af 3F skal du logge på Mit3F for at kontakte din afdeling.