Overenskomster
Hvad er en overenskomst? En overenskomst er en aftale om din løn og dine arbejdsvilkår. Her kan du få det store overblik og læse, hvorfor den er vigtig for dig.

Vores vigtigste opgave er at arbejde for dine rettigheder – både hvad angår din løn og de vilkår, du arbejder under. Det er det, vi gør, når vi forhandler overenskomster. 

En overenskomst er en aftale om løn og arbejdsvilkår mellem en arbejdsgiverorganisation og 3F, eller direkte forhandlet mellem den enkelte arbejdsgiver og den lokale 3F-afdeling.  

Overenskomsterne fastsætter regler og aftaler, som skal overholdes af både arbejdstager og arbejdsgiver. De er forskellige fra fag til fag og branche til branche. Derfor kan indholdet i dem også være forskelligt. 37 timers arbejdsuge, fri på barnets første sygedag, pension og faste aftaler om løn og tillæg er alt sammen rettigheder, som besluttes i overenskomsterne.

Hvorfor er overenskomster vigtige?

Overenskomster er vigtige, fordi de giver dig flere rettigheder, end loven giver.  

For eksempel findes der ikke nogen mindsteløn i Danmark – og der findes for eksempel heller ikke en lovgivning, der pålægger din arbejdsgiver at skulle indbetale til pension.  

Overenskomsten indeholder typisk regler om: 

  • Løn og lønstigning 
  • Pension 
  • Arbejdstid, overarbejde og tillæg 
  • Opsigelse 
  • Feriefridage 
  • Uddannelse og kurser 
  • Tillidsvalgte 
  • Lærlinge 
  • Fritvalgspulje 
  • Tilskadekomst og sygdom 
  • Barsel og forældreorlov
Hvem forhandler din overenskomst?

Overenskomsterne er en del af det, der kaldes den danske model. Altså et arbejdsmarked, som er organiseret af frivillige aftaler mellem arbejdsgiverne og fagforeningerne

En kollektiv overenskomst omfatter alle arbejdere på en arbejdsplads. Som supplement til overenskomsterne bliver der på mange arbejdspladser også indgået lokalaftaler med tillidsrepræsentanten. Disse aftaler har samme status som en almindelig overenskomst, men kan oftest opsiges med kortere varsel. 

Hvis du er i tvivl om, hvilke forhold der gælder på din arbejdsplads, så kontakt din tillidsrepræsentant eller din lokale 3F-afdeling. 

Find din lokale afdeling

Hvis overenskomsten ikke overholdes, kaldes det et overenskomstbrud. Både arbejdsgiveren og du som arbejdstager kan bryde overenskomsten.

Hvis du mener, at der er sket et overenskomstbrud, skal du kontakte din tillidsrepræsentant eller din lokale 3F-fagforening. De vil undersøge sagen.

De fleste sager bliver løst direkte på arbejdspladsen, enten gennem tillidsrepræsentanten eller 3F’s lokale afdeling. Det betyder, at langt de fleste sager aldrig når videre til et fællesmøde eller Arbejdsretten. Hvilke trin der skal tages, afhænger af den enkelte branche, men typisk bliver sagerne løst, før de når længere.

Hvis sagen ikke kan løses lokalt, holder parterne et fællesmøde, hvor de forsøger at finde en løsning. På fællesmødet råder den overenskomstbrydende parts organisation normalt til, at det overenskomststridige stopper så overenskomsten overholdes.

Hvis der ikke opnås enighed på fællesmødet, går sagen videre til Arbejdsretten. Her behandles sagerne normalt hurtigere end ved de almindelige domstole.

Det er kun den fagforening og arbejdsgiverforening, som har indgået overenskomsten, der kan føre sag ved Arbejdsretten. 

De enkelte lønmodtagere og arbejdsgivere kan ikke selv anlægge sag, bortset fra de uorganiserede arbejdsgivere, der selv har indgået overenskomst. 

Arbejdsretten træffer afgørelser i sager om:  

  • brud på overenskomster
  • lovligheden af konflikter 
  • hvorvidt en overenskomst består. 

Arbejdsretten er den eneste domstol på sit område, og dommene kan derfor ikke appelleres til de civile domstole.

Hvad sker der, når overenskomsten udløber?

Når overenskomsten udløber, skal den genforhandles, og de gældende overenskomster bliver opsagt. 

Når en overenskomst skal forhandles, fremsætter både arbejdsgivere og arbejdstagere forslag til ændringer. Forhandlingen resulterer i en aftale, som sendes til afstemning hos både arbejdsgiverne og medlemmerne af fagforeningerne.  

Hvis hovedparten stemmer ja, træder de nye overenskomster i kraft. 

Stemmer de nej, ender de i en konflikt.

Læs mere om konflikt
Er du dækket af en overenskomst?

For at være dækket af en overenskomst, skal din arbejdsgiver have indgået en aftale med 3F eller en anden fagforening. Du kan finde ud af, om din arbejdsgiver har en overenskomst ved at spørge din tillidsrepræsentanttjekke om det står i din ansættelseskontrakt eller ved at kontakte din lokale 3F afdeling.

3F kan også indgå en aftale med arbejdsgivere, hvis de ikke er medlem af en arbejdsgiverforening. Det kaldes for en tiltrædelsesoverenskomst. 

I en tiltrædelsesoverenskomst præciserer 3F og arbejdsgiver, hvilken overenskomst der regulerer løn- og arbejdsforhold på din arbejdsplads. 

Desuden kan der i aftalen være specielle vilkår. Det er ofte pensionsforholdene, der kan laves særlige aftaler om. Hvis man for eksempel ikke har en pensionsordning på virksomheden i forvejen, kan man aftale en model, hvor medarbejderne gradvist kommer op på den pensionsindbetaling, der gælder i overenskomsten. 

En tiltrædelsesoverenskomst er lige så gyldig som en almindelig overenskomst. Det betyder, at du og din arbejdsgiver er omfattet af alle de vilkår, der er beskrevet i den overenskomst, I følger. 

Spørg din tillidsrepræsentant eller din lokale 3F fagforening, hvis du vil vide, om I har en tiltrædelsesoverenskomst, og hvad der står i den. 

Har du ingen overenskomst?


Masser af fordele med 3F Som medlem af 3F får du mange gode fordele og rabatter:
  • Rabat på dine forsikringer
  • Rabat i mere end 1.300 butikker og webshops
  • Fri adgang til 3F Superliga
Kontakt