Du kan risikere, at vejrmæssige forhold forhindrer dig i at udføre dit arbejde eller forhindrer dig i at arbejde med materialerne. Det kan også være, at der er sundhedsfarer forbundet med arbejdet og vejret. Dette kaldes vejrlig.
Vær opmærksom på, at det kun er din arbejdsgiver, der kan vurdere, om der er tale om vejrlig – og hvorvidt du skal hjemsendes eller ej. Dette gælder, medmindre andet er aftalt.
Du har lov til at stoppe arbejdet, hvis det ikke er forsvarligt længere. Hvis din arbejdsgiver ikke sender dig hjem, skal du blive på arbejdspladsen. Du kan for eksempel vente i skuret på, at vejret bliver bedre, eller du får en anden opgave.
Du skal huske at oplyse din arbejdsgiver om, at du eller dit sjak har stoppet arbejdet og desuden høre, om der er andre opgaver, I kan løse på forsvarlig vis.
Hvis din arbejdsgiver vurderer, at du skal blive på arbejdspladsen og vente, så skal arbejdsgiveren betale for ventetiden.
Din arbejdsgiver kan også vælge at sende dig eller dit sjak hjem på grund af vejrlig. Vi anbefaler, at du får en skriftlig dokumentation på hjemsendelsen. Det er ikke et krav, men det er godt at have for eksempel i forbindelse med dagpenge.
Selvom du er blevet hjemsendt, kan du være forpligtet til at skulle tage telefonen, i tilfælde af at vejret bliver godt nok til, at du kan arbejde igen. Din arbejdsgiver må nemlig i nogle tilfælde godt ringe og bede dig om at komme ind på arbejdet igen. Du kan også være forpligtet til at skulle møde på din arbejdsplads én gang om dagen. Det står beskrevet i din overenskomst, hvad der gælder for dig.
Du får løn indtil det tidspunkt, du bliver sendt hjem. Derefter stopper din løn. Når du er blevet hjemsendt, er du i princippet også blevet ledig.
Som udgangspunkt skal din arbejdsgiver betale for de første to dage, hvor du er ledig. Det kaldes G-dage (godtgørelsesdage), og du kan læse mere om betingelserne her
Du kan også have ret til dagpenge, når du bliver hjemsendt. Det kan du læse mere om i næste afsnit.
Du kan have mulighed for at få dagpenge, hvis du bliver hjemsendt på grund af vejrlig. Det er dog blandt andet en forudsætning, at du er medlem af en a-kasse og har dagpengeret. Din dagpengesats bliver beregnet ud fra din forudgående lønindtægt.
Du skal huske at melde dig ledig hos jobcenteret, når du er blevet sendt hjem. Du kan melde dig ledig både digitalt eller ved fremmøde på dit jobcenter i åbningstiden. Efter du har meldt dig ledig i jobcenteret, skal du huske at søge om dagpenge i a-kassen.
Det skal du, fordi du i princippet er blevet ledig. Fra det øjeblik, du er blevet hjemsendt, står du derfor til rådighed. Det betyder, at jobcenteret kan sende dig ud til andet arbejde.
Når du bliver hjemsendt på grund af vejrlig, vil det ikke give dig en sanktion i form af karantæne i a-kassen. Arbejdsforholdet bliver nemlig betragtet som afbrudt uden egen skyld.
Hvis du har spørgsmål, er du selvfølgelig altid velkommen til at kontakte din lokale 3F-afdeling, som kan hjælpe dig med at forklare, hvilke regler der gælder for dig.
Det er ikke vejrlig:
Eksempel: Hvis du i princippet kan udføre dit arbejde på trods af vejret, men dog er forhindret i at udføre arbejdet, fordi andre medarbejdergrupper er sendt hjem på vejrlig. Det kan blandt andet skyldes, at denne medarbejdergruppe skal levere noget for, at du kan arbejde. Hvis det er tilfældet, kan du ikke hjemsendes på vejrlig. I nogle tilfælde vil du kunne blive sendt hjem på grund af materialemangel. Det afhænger af din overenskomst.
Husk:
Som medlem af 3F kan du få kyndig rådgivning af faglige eksperter, der kan hjælpe dig på rette vej.
Du får også en lang række medlemsfordele, der gør dit arbejdsliv lettere, tryggere og mere udviklende.
Har du forslag til ændringer til artiklen, du er i gang med at læse, er du meget velkommen til at sende din feedback til os.
Har du et spørgsmål? Vi sidder altid klar ved telefonerne til at hjælpe dig.
Hvis du er medlem af 3F, skal du logge på Mit3F for at kontakte din afdeling.
Bliv ringet op af 3F og få hjælp til at melde dig ind.
Er du medlem af 3F skal du logge på Mit3F for at kontakte din afdeling.
Spørg os om alt. Vi svarer hurtigst muligt
Er du medlem af 3F skal du logge på Mit3F for at kontakte din afdeling.