Der kan være forskellige gode grunde til at søge arbejde i udlandet eller at rejse til et andet EU-EØS-land med dagpenge og søge arbejde. Hovedreglen er, at du skal forsikres i det land, hvor du arbejder, men reglerne er kringlede.
Derfor er det vigtigt, at du sætter dig godt ind i reglerne først, så du ikke risikerer at miste retten til dagpenge undervejs eller stå uden rettigheder, når du kommer hjem.
Reglerne for at bevare sin ret til dagpenge, mens man arbejder i udlandet, er komplicerede. Derfor anbefaler 3F's a-kasse, at du altid kontakter din lokale 3F a-kasse og får hjælp til at forstå reglerne, før du rejser ud for at arbejde eller for at søge arbejde.
Det kan få store konsekvenser, hvis du ikke har styr på reglerne, før du rejser ud. Kontakt derfor din lokale 3F a-kasse og få en grundig snak om løn- og arbejdsforhold, reglerne for a-kasse og dagpenge, før du pakker tasken.
Her er nogle af de ting, du skal være opmærksom på:
Hvis du kommer tilbage til Danmark, efter at du i en periode har været arbejdsløshedsforsikret i et andet EØS-land, kan du igen blive medlem af en dansk a-kasse, også selvom du ikke har arbejde.
Du skal dog opfylde nogle krav:
Hvis du har ret til dagpenge i Danmark og har været ledig i mindst fire uger, kan du få dagpenge med til udlandet (EU/EØS) i op til tre måneder, mens du søger efter arbejde dér.
Du skal udfylde en særlig blanket, som du kan få i din lokale afdeling. Op til du rejser, skal du stå til rådighed for arbejdsmarkedet i Danmark, og du må ikke rejse før den dato, som står på blanketten. Blanketten skal godkendes i a-kassen.
De enkelte lande kan have forskellige regler. Men fælles er, at du senest på 7. dagen -inklusiv afrejsedagen - skal tilmelde dig arbejdsformidlingskontoret i EØS-landet. Du skal altid stå til rådighed for fuldtidsarbejde, også selvom du kun er deltidsforsikret.
Får du ikke arbejde, skal du være tilbage i Danmark og tilmelde dig på Jobcentret igen senest den sidste dag i perioden (de tre måneder i udlandet), ellers mister du retten til dagpenge.
Hvis det skulle ske, skal du optjene retten til dagpenge igen. Det kræver 296 timers lønarbejde indenfor 12 uger/tre måneder at få dagpengene tilbage, hvis du er fuldtidsforsikret - og 148 timer, hvis du er deltidsforsikret.
Som hovedregel skal du være omfattet af arbejdsløshedsforsikringen i det land, hvor du arbejder. Du skal selv sørge for at blive medlem af forsikringen. Spørg den offentlige arbejdsformidling i landet, hvis du er i tvivl.
Hvis det ikke er muligt at blive medlem af en arbejdsløshedsforsikring i det pågældende land, skal du få det på skrift og aflevere til din danske a-kasse, når du kommer hjem. Så skal a-kassen afgøre, om du fortsat kan være medlem af a-kassen i Danmark.
Hvis du arbejder med:
kan du som hovedregel være arbejdsløshedsforsikret i det land, hvor virksomheden har sit hjemsted, eller det land hvis flag skibet fører. Reglerne er dog så specielle, at du altid skal tale med din lokale 3F a-kasse om det først.
Hvis du bliver udsendt til et andet EØS-land for en dansk arbejdsgiver, kan du kun bevare dit danske medlemskab af a-kassen, hvis din udsendelse er godkendt af Udbetaling Danmark. Læs mere på Borger.dk eller spørg i din lokale 3F a-kasse. Se også link her på siden.
Du kan også bevare dit medlemskab af a-kassen, hvis du arbejder som ulandsfrivillig i et godkendt bistandsprojekt (ikke alt ulandsarbejde er godkendt, så kontakt den konkrete organisation for at få det afklaret).
Du skal søge om optagelse senest et år efter, at du er rejst ud, og du skal have boet i Danmark umiddelbart før, at du rejste ud.
Som hovedregel får du ikke karantæne, fordi du stopper med dit arbejde i udlandet. Bortset fra hvis du er
Har du et spørgsmål? Vi sidder altid klar ved telefonerne til at hjælpe dig.
Hvis du er medlem af 3F, skal du logge på Mit3F for at kontakte din afdeling.
Bliv ringet op af 3F og få hjælp til at melde dig ind.
Er du medlem af 3F skal du logge på Mit3F for at kontakte din afdeling.
Spørg os om alt. Vi svarer hurtigst muligt
Er du medlem af 3F skal du logge på Mit3F for at kontakte din afdeling.