Der er mange forskellige søgnehelligdage i Danmark. Nogle falder på samme dag hver år, og ved andre skifter dagen. Og så er der de dage, hvor det kommer helt an på din overenskomst eller traditionen på din arbejdsplads, om du har fri eller ej. Klik på helligdagene i listen nedenfor, hvis du vil have styr på reglerne og din kalender.
1. maj er generelt ikke en fridag, men flere kollektive overenskomster giver dog fri fra arbejde denne dag. Det samme gælder for juleaftensdag og nytårsaftensdag. Er der ingen bestemmelser om det, kan du i nogle tilfælde have fri, hvis der er tradition for det på arbejdspladsen.
Du kan altid kontakte din lokale 3F fagforening, hvis du har spørgsmål til helligdagene.
Påsken består en af en række helligdage, som er skærtorsdag, langfredag, påskedag og 2. påskedag. Det skifter fra år til år, hvornår påsken falder, men det er altid et sted mellem 22. marts og 25. april.
Skal du arbejde på en helligdag, skal du kompenseres. Du får kun søgnehelligdagsbetaling, hvis du arbejder under en overenskomst.
Store bededag er fra 2024 en almindelig arbejdsdag, hvor de almindelige løn og -ansættelsesvilkår gælder.
Hvis din arbejdstid er blevet forøget, fordi store bededag er afskaffet, og hvis du får fast løn eller er månedslønnet med en fast løn, skal du have et tillæg på 0,45 procent af din årsløn. Tillægget udbetales enten to gange om året med lønnen for henholdsvis maj og august, eller tillægget udbetales løbende med lønnen.
Fratræder du, skal tillægget afregnes forholdsmæssigt uanset hvornår i løbet af året, du fratræder.
Hvis du bliver lønnet for dine faktisk præsterede timer, får du ikke et løntillæg for afskaffelse af store bededag.
Vær opmærksom på at der gælder særlige forhold, når du er dækket af overenskomst.
Kristi himmelfartsdag ligger altid den sjette torsdag efter skærtorsdag.
Skal du arbejde på en helligdag, skal du kompenseres. Du får kun søgnehelligdagsbetaling, hvis du arbejder under en overenskomst.
Med Grundloven skiftede Danmark fra enevælde til en demokratisk stat i 1849. Grundlovsdag falder altid 5. juni og er det tætteste, vi kommer på en dansk nationaldag.
Det er meget forskelligt fra overenskomst til overenskomst, om du skal arbejde grundlovsdag, eller om du har en halv eller hel fridag. Du kan enten spørge din tillidsrepræsentant, tage kontakt til din lokale 3F fagforening eller finde din overenskomst i oversigten.
Som medlem af 3F kan du få kyndig rådgivning af faglige eksperter, der kan hjælpe dig på rette vej.
Du får også en lang række medlemsfordele, der gør dit arbejdsliv lettere, tryggere og mere udviklende.
Har du forslag til ændringer til artiklen, du er i gang med at læse, er du meget velkommen til at sende din feedback til os.
Har du et spørgsmål? Vi sidder altid klar ved telefonerne til at hjælpe dig.
Hvis du er medlem af 3F, skal du logge på Mit3F for at kontakte din afdeling.
Bliv ringet op af 3F og få hjælp til at melde dig ind.
Er du medlem af 3F skal du logge på Mit3F for at kontakte din afdeling.
Spørg os om alt. Vi svarer hurtigst muligt
Er du medlem af 3F skal du logge på Mit3F for at kontakte din afdeling.