Det er dejligt at have fået et fritidsjob, hvor du kan snuse til arbejdsmarkedet og – selvfølgelig – tjene nogle penge.
Der er dog en del ting, du skal have styr på. Der er f.eks. en del regler, som din arbejdsgiver skal have styr på, så du har de bedst mulige forhold på dit nye arbejde. Reglerne er lavet, så du ikke bliver overbelastet, når du arbejder efter skole.
For det første er det en rigtig god idé at få jeres aftale om det nye job på skrift, f.eks. på e-mail. Og så skal du have en ansættelseskontrakt. Faktisk har du krav på en ansættelseskontrakt, hvis du skal arbejde mere end tre timer om ugen i gennemsnit, og ansættelsen varer mere end én måned. Kontrakten skal du have senest 7 dage efter, at du er startet i jobbet. Du skal altid modtage et eksemplar af ansættelseskontrakten.
Ansættelseskontrakten er arbejdsgiverens beskrivelse af arbejdsforholdene, så hvis der er fejl i ansættelseskontrakten, har det betydning for arbejdsgiveren, som kan blive pålagt at rette fejlen og eventuel betale en godtgørelse, hvis fejlen har haft betydning for ansættelsen.
Det skal der som minimum stå i ansættelseskontrakten:
Tal med 3F om kontrakten, inden du skriver kontrakten under.
Er du medlem af 3F, kan du få din fagforening til at se ansættelseskontakten igennem. Det er også godt at vise den til dine forældre, og hvis du er under 18 år, skal dine forældre skrive under.
Det er en rigtig god idé at være medlem af 3F eller en anden fagforening, som dit job hører ind under. Så kan du få hjælp, hvis din arbejdsgiver ikke følger reglerne for din ansættelse. Hvis du for eksempel ikke får den løn, I har aftalt, eller hvis du bliver fyret uden grund.
Prisen er et gennemsnit, fordi der kan være en mindre forskel i kontingentet i den lokale 3F fagforening.
Det er en stor fordel for dig at arbejde et sted, hvor der er overenskomst. Så skal du nemlig som minimum have den mindsteløn, der er forhandlet i overenskomsten.
Er du ansat et sted uden overenskomst, skal du selv forhandle din løn. Det kan være meget besværligt, og det er langt fra sikkert, at du kan få lige så meget i løn, som hvis du arbejdede under overenskomst.
Hvis du er medlem af 3F, kan du altid komme til din lokale 3F fagforening, hvis du ikke får den løn, du burde.
I vores Guide til Fritidsjob er der masser af hjælp at hente. Her står lønsatser og tillæg for f.eks. aften- og weekendarbejde for de mest almindelige overenskomster inden for fagene.
Ferieloven giver alle lønmodtagere – også unge under 18 år med fritidsjob – ret til 12,5 procent i feriepenge af den optjente ferieberettigede løn og eventuelle tillæg.
Det er ulovligt, hvis din arbejdsgiver siger, at din løn er inklusive feriepenge. Din arbejdsgiver skal indsætte feriepengene på FerieKonto.
Din arbejdsgiver kan i nogle tilfælde beholde feriepengene i virksomheden. Du kan se dine indberettede feriedage og din optjente feriegodtgørelse på borger.dk
For hver måned du er ansat, optjener du 2,08 dages betalt ferie, uanset om du arbejder på fuld tid, nedsat tid, eller arbejder få dage om ugen. Hvis du arbejder få dage om ugen, skal de arbejdsfri dage indgå i opgørelsen af feriedagene, når du holder ferien. Du optjener derfor 25 feriedage, hvis du er ansat et helt ferieår.
Et ferieår går fra 1. september til 31. august. Ferien kan holdes i denne periode plus yderligere fire måneder, altså frem til den til 31. december. Ferieåret går fra 1. september 2021 til 31. august 2022, og denne ferie kan holdes helt frem til den 31. december 2022. Du får dine feriepenge, når du holder ferie. Hvornår ferien afholdes, aftaler du med din arbejdsgiver.
Hvis du opdager, at der ikke er indbetalt feriepenge eller hvis din arbejdsgiver ikke betaler, når du via Feriepengeinfo.dk har bedt om det, skal du kontakte din arbejdsgiver. Det skal du gøre inden fem år, hvorefter feriepengene forældes.
Du kan altid kontakte din lokale 3F fagforening, hvis der er noget omkring feriepenge, du er i tvivl om.
Så må du:
Du skal huske:
- og omfattet af undervisningspligten*, må du:
Du skal huske:
*Du er omfattet af undervisningspligten, indtil du har gennemført og afsluttet folkeskolens 9. klasse.
- og ikke er undervisningspligtig, må du:
Du skal huske:
-og ikke undervisningspligtig, må du:
Du skal huske:
-og ikke undervisningspligtig, må du:
Du skal huske:
-og ikke undervisningspligtig, må du:
Du skal huske:
*Force majeure er en udefrakommende omstændighed, som mennesker ikke kan afværge. For eksempel en naturkatastrofe.
Har du et spørgsmål? Vi sidder altid klar ved telefonerne til at hjælpe dig.
Hvis du er medlem af 3F, skal du logge på Mit3F for at kontakte din afdeling.
Bliv ringet op af 3F og få hjælp til at melde dig ind.
Er du medlem af 3F skal du logge på Mit3F for at kontakte din afdeling.
Spørg os om alt. Vi svarer hurtigst muligt
Er du medlem af 3F skal du logge på Mit3F for at kontakte din afdeling.