Der er mange veje til nyt job. Dels er der jobdatabaserne. Som medlem af 3F og 3F’s a-kasse har du adgang til vores jobportal og alle dens funktioner inklusive Danmarks største jobdatabase.
Sæt dig ind i, hvad det er for en virksomhed. Kig for eksempel på dens hjemmeside, eller snak med nogen, der kender den.
Hvordan er virksomhedens kultur? Er man lidt formel eller meget uformel?
Hvis du vil søge, skal din ansøgning passe til virksomheden. Spørg eventuelt i din 3F-afdeling eller i a-kassen og hør, om de kender noget til virksomheden.
Som bekendt er der forskellige måder at søge i forskellige brancher. Nogle steder møder man op klokken halv syv om morgenen og snakker med værkføreren.
Andre steder sender man en skriftlig ansøgning. Undersøg hvordan man gør, der hvor du vil søge.
Din ansøgning skal være konkret og rettet mod den virksomhed, hvor du søger arbejde. Du kan godt have en standard-skabelon, men husk nu at udskifte virksomhedens navn!
Det er bedst, hvis du kan vise, at du har sat dig ind i præcist den virksomhed, hvor du søger, så de kan se, at du netop ønsker at arbejde for DEM!
Mange vil helst have en ansøgning på højst én side. Husk det formelle - adresse, telefonnummer, navn med mere.
Sproget: Veksler du mellem korte og lange sætninger, giver det et afvekslende sprog. Ellers brug korte sætninger. Undgå fagsprog, og undgå personlige holdninger.
Send gerne din ansøgning i god tid! Mange steder læser de ansøgningerne i den rækkefølge, de kommer ind.
Nogle siger, at CV’et er vigtigere end ansøgningen. Arbejdsgiverne skal bruge dit CV til hurtigt at overskue, hvad du kan. Nogen anbefaler, at man laver et brutto CV med revl og krat lige fra dengang, du begyndte at gå med reklamer eller passede børn.
Men når du skal sende en konkret ansøgning, udvælger du de job, som vil være relevante for det job, du søger: Sortér resten fra. På den måde laver du et målrettet CV.
Dit CV skal bestå af tre dele og gerne i form af lister
I ansøgningen skal du beskrive dine kvalifikationer og kompetencer. Måske har du været et sted i mange år, men det er ikke nok at nævne din tidligere arbejdsplads, måske kender din nye chef slet ikke din gamle arbejdsplads.
Så du skal fortælle hvilke opgaver, du har løst, hvad du kan, hvilke maskiner du har arbejdet med for eksempel.
Ingen arbejdsgiver er interesseret i at ansætte dig, bare fordi du søger efter et job, eller fordi du har en kone, to børn eller en hund. Du kan godt nævne det, men kun kort!
I stedet kan du beskrive dine stærke sider - hvad er du god til - hvilke evner har du.
Skal man vedlægge foto eller ej? Det er der ikke noget endeligt svar på. Det kan være en fordel, hvis det er et professionelt og passende foto. Det vil sige, at modtageren skal kunne se dig som kollega. Det gælder om at ”matche”, men det er selvfølgelig svært at definere. I hvert fald skal det være et seriøst billede og ligne dig.
Hvis du ikke har et ordentligt, vellignende og passende billede er det måske bedre at lade være.
Juhu! Din ansøgning fik dig gennem nåleøjet: Nu er du inviteret til samtale. For det første skal du finde ud af, om jobbet er noget for dig?
Hvis ja, skal du overbevise virksomheden om, at de skal ansætte dig.
Det gælder om at være godt forberedt.
Her er 13 forslag til, hvordan du forbereder dig og kommer gennem en jobsamtale.
Nogle spørgsmål er ret typiske under en jobsamtale. Når du kender dem i forvejen, kan du forberede dig og tænke over, hvad du vil svare.
Måske kan du finde på et originalt svar, som adskiller dig lidt fra andre ansøgere?
Typiske spørgsmål
Har du et spørgsmål? Vi sidder altid klar ved telefonerne til at hjælpe dig.
Hvis du er medlem af 3F, skal du logge på Mit3F for at kontakte din afdeling.
Bliv ringet op af 3F og få hjælp til at melde dig ind.
Er du medlem af 3F skal du logge på Mit3F for at kontakte din afdeling.
Spørg os om alt. Vi svarer hurtigst muligt
Er du medlem af 3F skal du logge på Mit3F for at kontakte din afdeling.