For dig på grundforløb
Sådan får du styr på din uddannelsesaftale Har du allerede fundet en læreplads? Så kan du her se, hvad du skal være opmærksom på, når du laver en uddannelsesaftale med din læreplads.

For at blive rigtig dygtig til dit fag, så er det afgørende, at du finder en læreplads, hvor du kan lære fra de bedste. Når du har fundet din læreplads, skal I lave en uddannelsesaftale. Uddannelsesaftalen sikrer, at din rejse fra lærling til svend forløber uden problemer og at du får de bedste vilkår for at dygtiggøre dig indenfor dit fag.

Hvad er en uddannelsesaftale? En uddannelsesaftale fungerer som en kontrakt mellem dig som lærling og din arbejdsgiver eller læreplads. Denne aftale fastlægger rammerne for din uddannelse, for eksempel hvilke arbejdsopgaver du kommer til at få, din løn, dine arbejdstider og flere andre vilkår.

Det er vigtigt at forstå uddannelsesaftalen, for den beskriver, hvad du kommer til at lære og de vilkår, du kommer til at arbejde under.
Sådan får du styr på din uddannelsesaftale 

For at sikre, at din uddannelsesaftale er i orden og opfylder alle krav, kan du gøre dette: 

  • Læs aftalen grundigt: Før du underskriver, skal du sikre dig, at du forstår alle punkter i aftalen. 
  • Tjek overenskomst: Tjek, at alle forhold i aftalen stemmer overens med gældende overenskomst og lovgivning. Find din overenskomst
  • Gem en kopi: Sørg for at have en kopi af uddannelsesaftalen liggende, så du altid kan følge op. 
  • Følg op: Hold løbende øje med, at alle vilkår i aftalen overholdes af både dig og din læreplads. Det kunne for eksempel være de arbejdsopgaver, I havde aftalt, inden du startede på din læreplads. 

Uddannelsesaftaler kan være svære at gennemskue, så det er vigtigt at spørge om hjælp, hvis der er noget, du ikke forstår. Din uddannelsesvejleder på din skole kan hjælpe dig med at læse aftalen igennem.  

Hvis du er medlem af 3F, så hjælper vi dig også meget gerne med at sikre, at din uddannelsesaftale er, som den skal være. 

Som lærling eller elev kan du blive medlem af 3F for bare 65 kr. om måneden
Hvordan får man en uddannelsesaftale? 

For at få en uddannelsesaftale, skal du have en læreplads. Når du har en aftale om en læreplads hos en arbejdsgiver, laver I en uddannelsesaftale, der sikrer, at du har en læreplads igennem dit uddannelsesforløb. 

Når du skal finde en læreplads, skal du ansøge hos virksomheder. Der er mange måder du kan finde en læreplads på, for eksempel igennem lærepladsen.dk, uopfordrede ansøgninger eller igennem netværk og nogle, du kender.

Se, hvordan du kommer godt i gang med at søge læreplads
Hvad skal en uddannelsesaftale indeholde? 

Uddannelsesaftaler kan se forskellige ud, men du skal som minimum sikre, at dette står klart og tydeligt i aftalen:

  • Personlige oplysninger: Navn, adresse og CPR- eller CVR-nummer for lærling og arbejdsgiver.
  • Arbejdsopgaver: En beskrivelse af dine arbejdsopgaver og dét, du kommer til at lære på lærepladsen.
  • Uddannelsesforløb: En plan for dine skoleophold og faglige kurser.
  • Løn og arbejdstid: Detaljer om din løn, ferie, dine arbejdstider og tillæg for overtid eller weekendarbejde.
  • Opsigelsesvilkår: Regler for opsigelse af aftalen, både i og efter prøvetiden.
  • Varighed: Den samlede længde af uddannelsesaftalen.

Din uddannelsesvejleder kan hjælpe dig med at sikre, at din uddannelsesaftale indeholder alt det, den skal. 

Hvis du er medlem af 3F, så hjælper vi dig også meget gerne med at sikre, at din uddannelsesaftale er, som den skal være. 

Hvad er en kort uddannelsesaftale? 

Har du lyst til at prøve kræfter med nogle forskellige lærepladser i løbet af din uddannelse? Så kan det være, at en kort uddannelsesaftale er noget for dig. 

En kort uddannelsesaftale er en aftale, der dækker en del af din uddannelse, ofte kun et enkelt skoleophold og en oplæringsperiode. Så i stedet for at du er på den samme læreplads i to år, kan du være der i for eksempel tre, fem eller syv måneder. Du kan kun have en kort uddannelsesaftale med samme læreplads, men du kan sagtens have flere korte uddannelsesaftaler med flere forskellige lærepladser. 

Fordelen ved en kort uddannelsesaftale er muligheden for at prøve flere arbejdssteder og opgaver af, samtidig med at aftalen typisk er mere specifik i forhold til, hvad du ønsker at lære på lærepladsen. Ulempen kan være, at du skal søge flere lærepladser for at få dækket hele din lærepladstid. 

Din uddannelsesvejleder kan hjælpe dig med, om en kort uddannelsesaftale vil være god for dig og mulig i dit fag.

Kan man komme ud af en uddannelsesaftale? 

Ja, det er muligt at komme ud af en uddannelsesaftale, men det afhænger af omstændighederne. 

Hvis du stadig er i din prøvetid (de første tre måneder), så kan du opsige uddannelsesaftalen uden nogen særlig grund. 

Er prøvetiden overstået, kan aftalen som udgangspunkt ikke ophæves. Det kan dog ske, hvis begge parter er enige om det, eller hvis enten du eller lærepladsen ikke overholder aftalen. 

Hvis din uddannelsesaftale er blevet ophævet, så skal opsigelsen følge den procedure, der står beskrevet i uddannelsesaftalen og i din overenskomst. Det er også vigtigt, at du kontakter din erhvervsskole, der kan hjælpe dig med af finde en anden læreplads, så du kan komme videre i din uddannelse. 

Hvad er prøvetid? 

Prøvetiden er typisk de første tre måneder af din læretid. I denne periode kan både du og din arbejdsgiver vurdere, om I hver især synes, at jeres samarbejde fungerer, som det skal. Hvis ikke det gør det, så har I hver især mulighed for at ophæve uddannelsesaftalen uden nogen særlig grund. 

På den måde giver prøvetiden dig mulighed for at afprøve, om opgaverne og arbejdsforholdene på lærepladsen lever op til dine forventninger. For hvis de ikke gør det, så kan du i prøvetiden altid ophæve jeres aftale og finde en ny læreplads. 

Hvad er mine rettigheder som lærling eller elev? 

Som lærling eller elev har du en række rettigheder, der beskytter dig og sikrer, at din uddannelse forløber under ordentlige forhold. Dine rettigheder står beskrevet i din overenskomst, som enten 3F eller andre fagforeninger har været med til at forhandle. 

Dine rettigheder omfatter: 

  • løn og arbejdstid: Du har ret til en rimelig løn og arbejdstid i henhold til overenskomsten for dit fag. 
  • arbejdsmiljø: Du har ret til et sikkert og sundt arbejdsmiljø. Dette inkluderer beskyttelse mod farlige arbejdsforhold, adgang til nødvendige værnemidler og håndtering af chikane og mobning. 
  • ferie og fridage: Du har ret til ferie og fridage i overensstemmelse med ferieloven og din overenskomst. 
  • uddannelse: Din læreplads skal give dig mulighed for at deltage i skoleophold og faglige kurser, der er en del af din uddannelsesplan. 
  • opsigelsesbeskyttelse: Efter prøvetiden er du beskyttet mod urimelig opsigelse. Opsigelse skal ske med gyldig grund og efter gældende regler. 

På langt de fleste punkter har du samme rettigheder som dine kollegaer på din læreplads. 

Har du spørgsmål til din uddannelsesaftale? Hvis du har spørgsmål til din uddannelsesaftale eller dine rettigheder som elev eller lærling, er du meget velkommen til at kontakte os.

Som medlem af 3F kan du altid finde os tæt på dig, for vores afdelinger ligger i hele landet.
Find din lokale afdeling
Skriv til din afdeling
Find din lokale afdeling
Skriv til din afdeling

Masser af fordele med 3F Som medlem af 3F får du mange gode fordele og rabatter:
  • Rabat på dine forsikringer
  • Rabat i mere end 1.300 butikker og webshops
  • Fri adgang til 3F Superliga
Kontakt