For dig på grundforløb
Gode råd, når du søger læreplads Det kan være uoverskueligt at finde en læreplads. Men ingen grund til panik. Vi hjælper dig med at forbedre dine muligheder for at finde den rigtige læreplads for dig.

Den rette læreplads er starten mod at lære til dit fag rigtigt at kende. Men der ikke er nogen hemmelig genvej til en læreplads. Det handler om at sætte sig godt ind i dine muligheder og finde ud af, hvad du selv ønsker.

Det er ikke nødvendigvis den dygtigste, der får stillingen, men ofte den bedst forberedte. Få gode råd til, hvordan du forbereder dig bedst muligt på at finde din læreplads.

Hvad vil du lære af din læreplads?

Når du skal finde det sted, hvor du kan dygtiggøre dig inden for dit fag og få erfaring fra det virkelige liv, er det en god idé at starte med at finde ud af, hvilke steder der kan være de rette for dig. Her handler det om at finde ud af, hvad det er, du vil, og hvad dit mål er.

Hvis du for eksempel vil være kok, drømmer du så om at lave dyr fine dining, vegetarisk mad eller noget tredje? For så skal du forsøge at finde en læreplads, der kan netop dét, du ønsker at blive særligt dygtig til med tiden.

Derfor handler det om at suge viden til dig, inden du skal søge. Sæt dig ind i branchen og mulighederne, så du kan fortælle en eventuel fremtidig læreplads, hvad du drømmer om og brænder for. På den måde kan du fortælle, hvorfor du og arbejdspladsen er et godt match.

Læs mere om de forskellige erhvervsuddannelser
Sådan finder du din læreplads

Når du har fundet ud af, hvad du gerne vil med din læreplads, skal du finde ud af, hvor du kan få det.

Jo flere lærepladser du har at vælge mellem, jo større er dine chancer for at finde et godt sted, der passer til dig. Derfor er det en god idé at starte med at finde egnede virksomheder tidligt i din uddannelse – gerne allerede i Grundforløb 1. 

Du kan med fordel holde øje med din lokalavis og biler med virksomhedslogoer i dit område, og hvis du laver en helt almindelig google-søgning, så får du også en liste over relevante virksomheder i det område, du vælger. 

Når du har en liste med relevante virksomheder, så kan du starte med at kigge på deres hjemmeside. Hvis virksomheder har en hjemmeside, så skriver de tit om dem selv, og det kan være en god måde for dig at få et indtryk af kulturen og tonen i den pågældende virksomhed. Du kan også tjekke virksomheden ud på Facebook, hvor mange har en profil, hvor de både viser deres faglige projekter og sociale aktiviteter.

Der er mange måder at finde en læreplads på. Her er nogle af dem:

Din erhvervsskole eller uddannelsesinstitution kender langt de fleste steder i lokalområdet, der er godkendt til at tage lærlinge og elever. De kan både hjælpe med, hvor du kan søge og rådgive om, hvad der vil være gode bud.

Flere skoler har gjort et stort arbejde for at skabe et netværk blandt egnede virksomheder, så de vil langt hen ad vejen kunne hjælpe dig med, hvilke virksomheder som passer til dig, og som er gode til at have lærlinge. 

Det kan tilmed være, at de har kontakt til virksomheder i udlandet, hvor du kan få en læreplads.

Du kan også henvende dig til din lokale 3F-afdeling, som både har lokalt netværk, men også kan vejlede dig om, hvilke virksomheder der har tegnet overenskomst, som er din garanti for, at du arbejder under ordentlige vilkår.

Se, hvordan du finder en læreplads i udlandet
Find din lokale afdeling

På Grundforløb 2 skal du lave en profil på lærepladsen.dk. Her skal du blandt andet dokumentere din lærepladssøgning, og det er også her, din uddannelsesaftale skal registreres.

Men der er ikke noget i vejen for at oprette en profil allerede på Grundforløb 1. På lærepladsen.dk kan du blandt andet se, hvilke virksomheder der er godkendt til at tage lærlinge, og finde virksomheder, der har en lærling, der snart stopper. Du kan altså bruge hjemmesiden til at finde flere muligheder at søge.

Find din læreplads på Lærepladsen.dk

Husk at overveje om familie, venner eller nogen, du kender, kan hjælpe dig på vej mod en læreplads.

Det er altid nemmere at komme ind et sted, hvis man allerede har en form for relation, også selvom relationen ikke er direkte. Det kan være alt fra en af dine forældres naboer til din tidligere håndboldtræner, der kender en god virksomhed og samtidig gerne vil stå inde for dig. Så tænk kreativt, og spørg bredt blandt dem, som kender dig godt. Det kan også være, de har fået lavet noget arbejde af en virksomhed, som de har et godt indtryk af. Alt, som du kan bruge som en positiv og personlig indgangsvinkel, vil gøre, at du står mere ud end de andre, der søger læreplads.

Du kan også lave lidt reklame for dig selv, og der er sociale medier en god måde at nå ud til mange på én gang på, samtidig med at det er nemt for andre at dele dit opslag videre.

I dit opslag er det godt at inkludere en kort beskrivelse af dig selv, hvad du konkret søger, og hvad virksomheden vil få, hvis de giver dig en læreplads, for eksempel en glad og positiv elev, der har lyst til at lære.

Når du vælger et foto, er det en god idé at vælge et, hvor du ser positiv ud, kigger direkte ind i kameraet, og hvor man ser hele dit ansigt.

Sådan afleverer du dine ansøgninger til din læreplads Når du har fundet en eller flere lærepladser, som du godt kunne tænke dig at søge, så kan det være en rigtig god idé at aflevere din ansøgning personligt ude hos virksomheden.
Få gode råd til, hvordan du skriver en god ansøgning til din læreplads

Det kan være grænseoverskridende at møde personligt op hos den virksomhed, hvor du søger en læreplads. Alligevel er det en god idé, for det er en måde, hvor du kan vise mod og at du er seriøs.

Når du tager ud til virksomheden, kommer din forberedelse dig til gode, for det er nu du kan starte med at fortælle, at du søger læreplads hos virksomheden, fordi du har fået den anbefalet – og tilføj gerne hvem, du har fået anbefalingen fra. Hvis du har tjekket virksomheden ud på Facebook eller andet, så kan du også tilføje det og fortælle hvorfor, det har givet dig et godt indtryk. 

Når du ankommer, så kan du spørge efter en bestemt person, hvis du har et navn på en lærlingeansvarlig. Virksomheden har ofte travlt, og måske er den person, du har navnet på, ikke til stede, men så kan du fortælle, hvorfor du er kommet, hvorfor du har valgt at søge hos virksomheden og bede dem give din ansøgning videre. 

Hvis du er nervøs, inden du går ind til virksomheden, så kan du tage et par vejrtrækninger helt ned i maven. Det narrer din krop til at tro, at alt er godt, og du vil automatisk virke mere afslappet. Slap af i skuldrene, hav en rank ryg og holdning, smil og hold øjenkontakt. Så er du klar til at give et godt førstehåndsindtryk, når du afleverer din ansøgning til din læreplads.

Når du har afleveret ansøgningerne

Når du har afleveret dine ansøgninger, skal du være tålmodig og vente på, at virksomhederne vender tilbage. Ofte har virksomhederne travlt, og der kan gå noget tid, før du hører fra dem. Hvis du ikke hører noget inden for to uger, så er det helt ok at ringe og følge op.

Du kan ikke regne med at få svar på alle dine ansøgninger. Det betyder ikke at du ikke er egnet til lærepladsen, men måske har virksomheden bare travlt eller har ikke brug for lærlinge lige nu.

Hvis du bliver kaldt til flere samtaler, så tag imod dem. Det vil give dig god erfaring med jobsamtaler, som du kan bruge senere, når du skal ud at søge job. 

Hvis du er startet tidligt med at søge læreplads, har du den fordel, at du er mindre presset af din samtale. Du vil nemlig vide, at du ikke er afhængig af at skulle lukke samtalen med et tilbud om en læreplads, for du har god tid til at søge videre.

Sådan får du en god samtale med din læreplads

Det er meget normalt at være nervøs eller spændt til en samtale. Det betyder kun, at du er engageret, og at det er vigtigt for dig at gøre et godt indtryk og få en læreplads, og det sætter de fleste virksomheder stor pris på. Hvis du er meget nervøs til en samtale, er det helt ok at sige det. Det kan ofte være med til at lette stemningen, og gøre det nemmere at komme i gang. 

Du kommer godt fra start, hvis du har tjekket virksomheden ud på forhånd. Dertil er det en god idé at sætte lidt flere ord på de personlige og faglige kompetencer, som du har listet i din ansøgning. Du kan også fortælle, hvordan en læreplads hos virksomheden kan hjælpe dig med at dygtiggøre dig inden for lige præcis det område, du er interesseret i.

Hvis du har nogle særlige ønsker, eller noget lærepladsen skal være opmærksom på, så er det en fordel at nævne det. Både for dig selv og for virksomheden. Det kunne for eksempel være:

  • hvis du har nogle særlige ønsker, for eksempel i forbindelse med sport eller andre aktiviteter uden for arbejde, så er det også en god idé at tage en åben snak, om det kan passes ind i din arbejdstid.
  • hvis du har noget, du ser som en svaghed eller kæmper lidt med, så vær åben omkring det. Det kan godt være, du ser det som en svaghed. Men det er ikke sikkert, at andre også gør det. Nogle gange kan det faktisk vendes til noget positivt. For eksempel giver ADHD nogle udfordringer i visse sammenhænge, men det kan også bruges til noget positivt i andre. Og så handler det om at fremhæve det.

Uanset hvad udfordringen er, kan der være fordele i at nævne det, også hvis man er ordblind eller har udfordringer med tal. Det viser nemlig, at man er moden og kender sine svagheder. Så det, der måske kan virke som noget mindre godt, kan pludselig blive det, der adskiller dig fra de andre kandidater.

Vær ikke bange for at stille spørgsmål. Det er faktisk en rigtig god idé at stille en masse spørgsmål, når du søger en læreplads. Folk ved godt, at man ikke ved det hele fra starten af, og det gør lærepladsen eller en kommende mester også.

Det har også den fordel, at du viser, at du har interesse for både faget og stedet. Det er en måde, du kan skille dig ud på. Spørgsmålene kunne for eksempel være:

  • hvad er deres plan for den første arbejdsdag?
  • hvad er virksomhedens forventninger til en lærling, det vil sige, hvad er godt at gøre, og hvad er bedst at lade være med?
  • hvad er virksomhedens erfaring med at have lærlinge, og har de andre samtidig med dig?
  • hvad er mødetiderne?
  • er der noget, du selv skal stå for, for eksempel arbejdstøj eller frokost?
  • hvilken type uddannelsesaftale kan de tilbyde dig som lærling?

Når I er færdige med samtalen, er det en god idé at få et konkret bud på, hvornår virksomheden vender tilbage til dig. Hvis du ikke hører fra dem omkring det aftalte tidspunkt, så er det helt ok at ringe og spørge, om de har besluttet sig.

Hvis du får afslag, så husk, at det ikke nødvendigvis skyldes fejl og mangler hos dig, men mere, at virksomheden har vurderet, at I ikke var det rigtige match, og det kan der være mange grunde til. Brug derfor anledningen til at tænke over, hvad du kan gøre bedre til din næste samtale, så du bruger det til at lære noget i stedet for at blive slået ud af det. 

Har du spørgsmål omkring at søge læreplads?

Hvis du skal ud at søge læreplads og har spørgsmål eller er i tvivl, så er du meget velkommen til at kontakte os.

Som medlem af 3F kan du altid finde os tæt på dig, for vores afdelinger ligger i hele landet.

Find din lokale afdeling
Skriv til din afdeling
Find din lokale afdeling
Skriv til din afdeling

Masser af fordele med 3F Som medlem af 3F får du mange gode fordele og rabatter:
  • Rabat på dine forsikringer
  • Rabat i mere end 1.300 butikker og webshops
  • Fri adgang til 3F Superliga
Kontakt