For dig på grundforløb
Gode råd til at skrive ansøgningen til din læreplads Det kan være overvældende at skulle skrive sin ansøgning til en læreplads. Vi giver dig gode råd til, hvordan du kommer i gang.

En læreplads er en vigtig del af din uddannelse, hvor du kan blive rigtig god til dit fag. En god lære- eller elevplads kommer ikke af sig selv. Det kræver en god ansøgning. Men hvordan skriver man en god ansøgning, og hvad går lære- og elevpladserne egentlig op i?

Man kan dele processen op i tre dele. For det at skrive en god ansøgning er ikke bare at skrive. Det handler også om at undersøge mulighederne inden og følge op efter.

Før du skriver ansøgningen til din læreplads

Find ud af, hvilke lærepladser der findes, og hvilke der passer til dig. Det handler ikke kun om at finde et sted, det handler også om at finde det rette sted. Her kan lærepladsen.dk være et godt værktøj.

lærepladsen.dk kan du finde alle godkendte elev- og lærepladser i dit område. Her kan du også se, om de snart mangler en lærling eller elev.

Det tager et par uger at få en læreplads godkendt, så en læreplads, der ikke er godkendt, kan godt nå at blive det i løbet af ansøgningsprocessen.

Find lærepladser på Lærepladsen.dk

God research er næsten lige så vigtig som at skrive selve ansøgningen. Når du ved meget om virksomheden, kan du skrive en bedre ansøgning. Det gør et godt indtryk at vise, du kender virksomheden og kan forklare, hvorfor du passer godt til den.

Noget vigtigt at finde ud af, er, hvordan deres ansøgningsproces er. Store virksomheder har ofte faste procedurer. Følg dem nøje. Hvis der ikke er en fast procedure, kan du starte med at sende en mail.

Se flere gode råd når du søger læreplads
Sådan skriver du den gode ansøgning til din læreplads Når en fremtidig læreplads læser din ansøgning, går de ofte mere op i, hvem du er, end hvor dygtig du er. Derfor leder de ofte efter nogle af disse ting:

En virksomhed leder ikke bare efter en, der er dygtig. De leder efter en, der er motiveret og har lyst til jobbet. Derfor er det vigtigt at skrive din motivation tydeligt.

Her kan du også vise, at du kender det sted, du søger. Hvis virksomheden har lavet noget spændende, så nævn det i din ansøgning, og forklar, hvorfor du synes, det er fedt.

I din ansøgning skal du fremhæve det vigtigste. Mestre og virksomheder har ikke tid til at læse lange ansøgninger. Generelt er en god huskeregel, at en ansøgning aldrig må fylde mere end en side, men den må gerne være kortere. 

Samtidig skal du også skrive i et sprog, der er letforståeligt, og du kan med fordel prøve med en overskrift, der skiller dig lidt ud i stedet for eksempelvis bare at skrive "Lærepladsansøgning".

I ansøgningen skal du gennemgå dine faglige og personlige kompetencer. Det vil sige, at du skal forklare, hvad du er god til, og hvad du kan lide. Fremhæv, hvorfor du gerne vil have en læreplads i virksomheden, og hvorfor du er i stand til det.

Det er en rigtig god idé at lave et CV med, hvad du tidligere har lavet. Al erfaring er god, også selvom den egentlig ikke har noget at gøre med faget. For hvis du tidligere har haft et arbejde, har du bevist, at du kan møde op til tiden og gøre, som du bliver bedt om. Det giver point.

Så uanset om du har været avisbud, arbejdet i et supermarked, passet andres børn eller plukket jordbær, så giver det point. Det gør frivilligt arbejde også, såsom hvis du har været hjælpetræner på et gymnastikhold eller sågar slået græs for din gamle nabo.

Alt dette er med til at give mester eller virksomhed et personligt billede af dig og dine værdier.

Hvis du har gode karakterer i et fag, der er relevant for din læreplads, er det også fint at have med. For eksempel er matematik relevant for tømrer.

Vær også tydelig med, hvilken uddannelse du er i gang med. For der er forskel for lærepladsen på, om du er i gang med en EUD eller EUX.

Det ene er ikke bedre end det andet. Men der er forskel på, hvornår man er på skole og i lære.

  • Er kørekort relevant?
    Nogle steder er det helt ligegyldigt. Andre steder er det vigtigt. Her handler det om din research. For håndværkere, der kører fra kunde til kunde, er kørekort et kæmpe plus. Hvis du endnu ikke er gammel nok til at tage et kørekort, så skriv, at du vil tage et, når du er gammel nok.

    Søger du en læreplads, hvor det ikke er vigtigt, behøver du naturligvis ikke at skrive det. Men hvis du allerede har taget et kørekort, kan det aldrig være et minus.

  • Undgå at benytte AI til at skrive din ansøgning
    Hvis det virker til, du ikke selv har skrevet din ansøgning, bliver du ganske enkelt valgt fra. For de ansøgninger, den kunstige intelligens skriver, bliver ofte meget ens. Når virksomhederne læser ansøgningerne, så lægger de mærke til det. Derfor skal du skrive den selv.

    Kunstig intelligens kan dog bruges, når du har skrevet en ansøgning. For eksempel er det rigtigt fint til at sætte kommaer og tjekke for stavefejl.

  • Afslut med selvtillid
    Skriv for eksempel "Jeg ser frem til at høre fra jer". På den måde bliver der mere fokus på, at I skal ses igen.

  • Send altid din ansøgning som en pdf-fil
    På den måde er du sikker på, at ansøgningen ikke åbner med en anden skrifttype eller andet, der gør, at den kan se sjusket og ikke-gennemarbejdet ud.

  • Husk alle dine kontaktoplysninger
    Så er du sikker på, at det er nemt for virksomheden at få fat på dig, hvis de vil tilbyde dig en læreplads.
Efter du har sendt ansøgningen til din læreplads

Når du har sendt din ansøgning, er det tid til at vente på svar. Ventetiden varierer afhængigt af virksomheden.

Store virksomheder har ofte faste processer, som du kan finde i deres ansøgningsvejledninger. Følg disse nøje.

Hvis du søger hos en mindre virksomhed, kan det være en god idé at følge op efter et par uger. Du kan både ringe til dem, men du kan også møde op på stedet. Om det ene eller andet er bedst, afhænger af lærepladsen.

Det gode ved at have sendt ansøgningen først er, at du har noget at tale ud fra, når du taler med dem. Du kan henvise til, at du har sendt en ansøgning. Men samtidig har du allerede tænkt over, hvordan du sætter ord på, hvorfor du er et godt match til lærepladsen.

Husk, at et nej ikke er personligt. De kender dig ikke, og der kan være mange grunde til, at de siger nej. Og det må man gerne spørge dem om. Så kan de faktisk give værdifuld feedback til næste ansøgning.

Har du spørgsmål omkring at søge læreplads?

Hvis du skal ud og søge læreplads og har spørgsmål eller er i tvivl, er du meget velkommen til at kontakte os.

Som medlem af 3F kan du altid finde os tæt på dig, for vores afdelinger ligger i hele landet.

Find din lokale afdeling
Skriv til din afdeling
Find din lokale afdeling
Skriv til din afdeling

Masser af fordele med 3F Som medlem af 3F får du mange gode fordele og rabatter:
  • Rabat på dine forsikringer
  • Rabat i mere end 1.300 butikker og webshops
  • Fri adgang til 3F Superliga
Kontakt