For dig på grundforløb
Sådan får du en læreplads i udlandet Drømmer du om eventyr og nye oplevelser i udlandet? En erhvervsuddannelse kan være første skridt til at gøre drømmen til virkelighed. Du kan nemlig kombinere din uddannelse med et udlandseventyr ved at tage noget af din læretid i udlandet.

Her får du svar på, hvordan du kan komme i lære i udlandet, hvilke lande du kan vælge, hvor længe du kan være afsted, og hvordan du udvikler dig ved at tage din læreplads i udlandet. 
Hvordan kommer jeg i lære i udlandet? 

Hvis du vil finde en læreplads i udlandet, så er det vigtigt, at du begynder i god tid. Det kræver forberedelse og planlægning at finde den helt rigtige læreplads.

  1. Start med din skole og kontakt en OPU-vejleder: Tal med din erhvervsskole om dine ønsker. Mange skoler har samarbejdsaftaler med virksomheder i udlandet og kan hjælpe dig med at finde en læreplads. OPU-ordningen (oplæring i udlandet) har vejleder på din skole og kan ofte give dig nyttig information og vejlede dig igennem forløbet.

    Selv hvis din skole ikke har faste partnere i udlandet, kan OPU-vejlederen give dig nyttig information og guide dig til, hvordan du selv finder en læreplads.

    Find din OPU-vejleder

  2. Tag til jobsamtale: Når du har sendt ansøgninger ud og har fundet en mulig læreplads, skal du til jobsamtale med den udenlandske arbejdsgiver. Nogle gange foregår samtalen over telefon eller online, men nogle rejser også ud til lærepladsen.

  3. Få din oplæring forhåndsgodkendt: For at sikre at din tid i udlandet tæller som en del af din erhvervsuddannelse, skal opholdet godkendes som en del af din uddannelsesplan. Din skole hjælper dig med at sikre, at alle krav og formaliteter er opfyldt.

  4. Forbered dig på din oplæring i udlandet: Det er vigtigt at være godt forberedt. Lær om kulturen og arbejdsforholdene i det land, du skal til, og sørg for at have styr på alt det praktiske såsom visum, forsikringer og bolig. Når du har forberedt dig godt hjemmefra, kan du fokusere på din læring og at opleve landet, når du er kommet afsted.

Du kan finde mere information og vejledninger til, hvordan du kommer i gang hos Uddannelses- og Forskningsministeriet.

Læs om OPU-ordningen
Download introduktionsfolder til oplæring i udlandet (pdf)
Hvilke lande kan jeg komme i lære i? 

Mulighederne for at komme i lære i udlandet er mange, og det kan være meget forskelligt, hvilke samarbejdsaftaler din skole har rundtomkring i verden. Inden du begynder at søge en læreplads, kan det være en god idé at undersøge, hvilket land der er det bedste for dig.  

Nogle af de mest populære lande blandt elever og lærlinge er Tyskland, England, Spanien, Norge, Sverige, USA, Canada og Australien. 

Som udgangspunkt er der ingen grænser for, hvor du kan finde en læreplads – dog må det ikke være i et land, som Udenrigsministeriet fraråder indrejse i. Din OPU-vejleder kan hjælpe dig med at finde det land og den læreplads, der passer bedst til din uddannelse og dine interesser. 

Læs mere om kravene for et oplæringsforløb i udlandet
Hvad lærer jeg ved at komme i lære i udlandet? 

At tage en del af din erhvervsuddannelse i udlandet er en oplevelse for livet. Både på det faglige og det personlige plan kan det give dig mange værdifulde erfaringer og færdigheder: 

  • Faglige kompetencer: Du vil lære nye teknikker og metoder inden for dit fag, som måske ikke er almindelige i Danmark. 
  • Personlig udvikling: Opholdet vil også udfordre dig personligt og gøre dig mere selvstændig og tilpasningsdygtig. 
  • Kulturel forståelse: Du får indsigt i en ny kultur og et nyt arbejdsmiljø, hvilket kan være en stor fordel i en globaliseret verden. 
  • Sprogfærdigheder: At arbejde i et andet land vil ofte styrke dine sprogfærdigheder og gøre dig mere sikker i at kommunikere på et fremmedsprog. 
  • Netværk: Du får mulighed for at skabe et internationalt netværk, hvilket kan være værdifuldt for din fremtidige karriere på et arbejdsmarked, hvor de mange virksomheder har kontakt med udlandet. 
Du skal acceptere marketing cookies for at se denne video.
Hvor længe er man afsted?

Du kan vælge at være afsted under hele din læretid. Så indgår du en aftale direkte med din skole og en virksomhed i udlandet om at komme afsted, efter du har afsluttet dit grundforløb. Alle dine skoleperioder og prøver skal dog foregå på din skole i Danmark.  

Du kan også vælge at være afsted i dele af din læretid – det kaldes en udstationering. Her vil du have en læreplads i Danmark, som laver en aftale med en udenlandsk virksomhed om, at du er i lære hos dem i en begrænset periode (mindst en måned). Mange virksomheder i Danmark har allerede et samarbejde med virksomheder i udlandet, hvilket gør det nemmere at få en aftale på plads. 

Din OPU-vejleder kan forklare dig mere om dine muligheder og hjælpe dig med at finde frem til den bedste løsning. Det er vigtigt at komme tidligt i gang, så hele forløbet kan afklares både med din skole i Danmark og din læreplads i udlandet.

Hvor meget koster et oplæringsophold i udlandet? 

OPU-ordningen hjælper dig – helt eller delvist - med de udgifter, du måtte have i forbindelse med, at du er på din læreplads i udlandet. Det gælder både, hvis du er afsted i hele din læretid eller i en del af den. 

Din OPU-vejleder kan guide dig igennem mulighederne for økonomisk støtte gennem OPU-ordningen, så du har en klar idé om de samlede omkostninger og udgifter ved dit udlandsophold. 

Bliv medlem af 3F

Vi står altid klar til at hjælpe dig - uanset om du er i gang med din uddannelse, på en læreplads eller i arbejde.

3F har også en lang række medlemsfordele, der gør at du kan få fri adgang til 3F Superliga og rabat i mere end 1.300 butikker.

Bliv medlem
Se alle fordele
Bliv medlem
Se alle fordele

Masser af fordele med 3F Som medlem af 3F får du mange gode fordele og rabatter:
  • Rabat på dine forsikringer
  • Rabat i mere end 1.300 butikker og webshops
  • Fri adgang til 3F Superliga
Kontakt