Når du starter på din læreplads, vil du begynde at få løn, og den skal du betale skat af. Hvis du allerede har haft et fritidsjob, så har du måske allerede prøvet at rette din forskudsopgørelse til.
I din forskudsopgørelse laver du en beregning over din indtægt for det kommende år. Når du opdaterer din forskudsopgørelse med dit nye budget, sikrer du, at du betaler den skat du skal, og at du ikke skal betale skat tilbage i marts og april.
Når du er startet på din læreplads, er det vigtigt, at du får rettet din forskudsopgørelse til, fordi du netop begynder at få løn, og dit budget ændrer sig.
Er det første gang, du skal udfylde din forskudsopgørelse? Så kan du finde hjælp på Skat.dk og Borger.dk.
Et fradrag er et beløb, som du kan trække fra din løn og samlede indkomst, før skat bliver beregnet. Fradrag reducerer den del af din indkomst, som du skal betale skat af. På den måde bliver det samlede beløb, du betaler i skat, mindre.
Fradrag sikrer, at du kun betaler skat af din egentlige indkomst efter bestemte udgifter er trukket fra. Derfor sparer du i sidste ende penge, når du gør brug af alle dine fradrag.
De fleste felter i din forskudsopgørelse bliver automatisk udfyldt, men det er stadigvæk en rigtig god idé at tjekke efter, om den er korrekt, når du er startet på din læreplads. Der er især fire fradrag, du skal være opmærksom på, for dem skal du selv registrere.
1. Kørselsfradrag:
Har du over 12 kilometer til dit arbejde? Og betaler du selv din transport? Så kan du få kørselsfradrag på din transport.
Du kan trække kørselsfradrag fra, hvis du selv betaler din transport og har mere end 12 kilometer til arbejde, det vil sige samlet set mere end 24 kilometer til og fra arbejde. Dette gælder for al lønnet arbejde, som du betaler AM-bidrag af og inkluderer derfor også studiejob, læreplads og løntilskud.
Det gælder for alle typer transportmidler, så det er lige meget, om du kører bil, cykler eller tager offentlig transport. Og husk, at det er det samlede antal kilometer, der gælder, så hvis du for eksempel bliver nødt til at køre hjem for at hente noget i løbet af arbejdsdagen, så tæller de kilometer også med.
Hvis du tjener mindre end 375.800 kroner om året (2025 takst) kan du endda få ekstra kørselsfradrag. Dette bliver beregnet automatisk, når du registrerer kørslen i din selvangivelse.
I din forskudsopgørelse skal du bruge felt 417 for at oplyse om kørselsfradrag.
På skat.dk kan du se, om du kan få kørselsfradrag
Rejser du med arbejdet, og er du afsted i mere end 24 timer? Får du købt småfornødenheder som for eksempel en kop kaffe, læsestof eller frokost undervejs? Så kan du få rejsefradrag på det, du har brug for, mens du rejser med arbejdet.
Du kan få fradrag for småfornødenheder, hvis du rejser mere end 24 timer, og din arbejdsgiver ikke dækker disse udgifter. Småfornødenheder er for eksempel en kop kaffe, læsestof, frokost. Husk at gemme dine kvitteringer!
Fradraget er 25 % af standardsatsen for kost, hvilket svarer til 149,25 kroner om dagen (2025 takst). Hvis din arbejdsgiver udbetaler mindre end 149,25 kroner pr. døgn kan du også få fradrag for differencen.
I din forskudsopgørelse skal du bruge felt 429 for at oplyse om rejsefradrag.
Læs mere og skriv dit rejsefradrag ind på skat.dk
Skal du købe arbejdstøj eller uniform til dit arbejde? Så kan du muligvis trække nogle af udgifterne fra, hvis det drejer sig om tøj, du ikke ellers kan bruge privat.
Når du er startet på din læreplads, kan det være et krav fra din arbejdsgiver, at du for eksempel skal have en særlig uniform, noget specielt arbejdstøj med firmalogo på eller sikkerhedssko. Hvis du selv skal betale arbejdstøjet, kan du få fradrag.
Fradraget gælder på beløb, der overstiger 7.300 kroner (2025 takst), så du skal huske at gemme dine kvitteringer.
I din årsopgørelse skal du bruge rubrik 58 for at skrive fradragene for arbejdstøj ind.
Læs mere og skriv dine udgifter ind på skat.dk
4. Fagforening og a-kasse:
Er du medlem af en fagforening og/eller en a-kasse? Så får du fradrag på dit kontingent.
Du får fradrag for dit fagforeningskontingent på op til 7.000 kroner om året, og fradraget trækkes automatisk en gang om året. Hvis du er medlem af 3F, så er dit medlemskab altså væsentligt billigere, end man lige skulle tro.
Som elev eller lærling kan du blive medlem af 3F for bare 65 kroner om måneden
For at få det fratrukket løbende skal du selv rette det i din forskudsopgørelse.
Fradraget dækker også klubkontingenter til en anden forening, hvis formål er at varetage medlemmernes faglige, økonomiske interesser. Det betyder, at du kan trække alle dine udgifter til kontingent til a-kasse fra.
I din forskudsopgørelse skal du bruge felt 458 eller 439 for at skrive fradragene til fagforening og a-kasse ind.
Vi står altid klar til at hjælpe dig - uanset om du er i gang med din uddannelse, på en læreplads eller i arbejde.
3F har også en lang række medlemsfordele, der gør at du kan få fri adgang til 3F Superliga og rabat i mere end 1.300 butikker.
Har du et spørgsmål? Vi sidder altid klar ved telefonerne til at hjælpe dig.
Hvis du er medlem af 3F, skal du logge på Mit3F for at kontakte din afdeling.
Bliv ringet op af 3F og få hjælp til at melde dig ind.
Er du medlem af 3F skal du logge på Mit3F for at kontakte din afdeling.
Spørg os om alt. Vi svarer hurtigst muligt
Er du medlem af 3F skal du logge på Mit3F for at kontakte din afdeling.