Du kan få sygedagpenge, hvis du er ude af stand til at arbejde på grund af sygdom, eller hvis du er kommet til skade.
Det er ikke alle, som kan modtage sygedagpenge. Du skal enten:
Er du i arbejde, har du ret til løn eller sygedagpenge fra arbejdsgiveren.
Din arbejdsgiver udbetaler sygeløn til dig, hvis du har været ansat i mindst otte uger og haft 74 timer.
Er du ansat efter en overenskomst, som giver dig ret til sygeløn fra arbejdsgiveren ud over 30 kalenderdage, fortsætter arbejdsgiveren med at udbetale sygeløn til dig. Ellers kan du få sygedagpenge fra kommunen, hvis du opfylder én af nedenstående betingelser.
Kommunens betingelser (husk, du kun skal opfylde én af dem):
Modtager du sygedagpenge, har du ret til at holde ferie, men det kræver, at kommunen godkender det.
Hvis du holder ferie, uden at kommunen har godkendt det, betragtes det som en raskmelding. Det betyder, at du efter din ferie skal opfylde beskæftigelseskravet og ikke være arbejdsdygtig efter sygedagpengelovens fortolkning for at få ret til sygedagpenge.
Hvis du har været syg i mere end 22 uger i de ni forudgående kalendermåneder, vil du ikke have ret til sygedagpenge, da du er omfattet af varighedsbegrænsningen. I stedet har du ret til et jobafklaringsforløb med ressourceforløbsydelse. Ressourceforløbsydelse svarer til kontanthjælpssatserne.
For at undgå denne situation skal du altid aftale ferien med kommunen, inden du holder ferien. Det gælder uanset, om du er i et ansættelsesforhold eller sygemeldt ledig.
Udbetalingen af sygedagpenge genoptages fra dagen efter ferien, hvis du stadig er uarbejdsdygtig på grund af sygdom.
Du har ikke krav på at holde ferie på et bestemt tidspunkt eller for et bestemt antal dage, selvom du har optjent retten efter lov eller overenskomst.
Kommunen skal nemlig vurdere, om ferien er forenelig med sygedagpengeforløbet. Det kan for eksempel have betydning, om du er i et praktikforløb, eller er i gang med andre afklarende foranstaltninger, som ligger i ferieperioden. Kommunen har derfor mulighed for at afvise dit ønske om ferieafholdelse, hvis de vurderer, at det vil være uhensigtsmæssigt.
Efter ferieloven er der ret til 25 dages ferie om året, uanset om der er optjent ret til betalt ferie.
Bliver du tilbudt lægebehandling, som du ikke ønsker, har du mulighed for at sige nej, uden at du mister din indtægt. For eksempel kan det være, at du ikke ønsker en rygoperation eller at tage antidepressiv medicin.
Du har således ret til at sige nej til lægelig behandling, uden at det får konsekvenser for dine ydelser. Dog kan det betyde, at du ikke kan få forlænget dine sygedagpenge, men skal overgå til jobafklaringsforløb, hvor det er ressourceforløbsydelsen, som udbetales.
Når du har fået sygedagpenge i 22 uger, skal kommunen vurdere, om du stadig har ret til sygedagpenge. Du kan have ret til sygedagpenge, hvis du opfylder én af følgende forlængelsesmuligheder:
Hvis du ikke kan få forlænget dine sygedagpenge, men du stadig er syg, vil du overgå til et jobafklaringsforløb.
Som fritidsjobber kan du sagtens have ret til sygedagpenge, hvis du bliver syg eller kommer til skade. Du får sygedagpenge for de timer, du skulle have været på arbejde, hvis du ikke havde været syg.
Der er regler for, hvornår du kan modtage sygedagpenge:
Hvis du er omfattet af funktionærloven, har du ret til fuld løn under sygdom. Du kan altid kontakte din lokale 3F fagforening, hvis du ikke ved, om du er omfattet af funktionærloven, eller hvis du har andre spørgsmål.
Har du et spørgsmål? Vi sidder altid klar ved telefonerne til at hjælpe dig.
Hvis du er medlem af 3F, skal du logge på Mit3F for at kontakte din afdeling.
Bliv ringet op af 3F og få hjælp til at melde dig ind.
Er du medlem af 3F skal du logge på Mit3F for at kontakte din afdeling.
Spørg os om alt. Vi svarer hurtigst muligt
Er du medlem af 3F skal du logge på Mit3F for at kontakte din afdeling.