Det er social dumping, når udenlandsk arbejdskraft laver opgaver i Danmark til en langt lavere løn og ringere arbejdsforhold end deres danske kolleger.
Arbejde i Danmark skal foregå på danske løn- og arbejdsvilkår. Desværre sker det for tit, at virksomheder bryder lovene og skaber dårlige forhold for arbejdere i Danmark. Ofte udføres arbejdet af udenlandske firmaer, som ikke betaler skat eller moms i Danmark, bryder arbejdsmiljøloven og blæser på de ansattes sociale rettigheder.
Ved at tegne overenskomster og kontrollere tusindvis af arbejdspladser, sikrer 3F bedre vilkår på de danske arbejdspladser
Det vigtigste værn mod social dumping er at sikre en ordentlig løn og gode arbejdsforhold for de ansatte på danske arbejdspladser. Det gør 3F ved at tegne overenskomster med både danske og udenlandske arbejdsgivere. 3F mener, at udenlandsk arbejdskraft i Danmark er helt i orden, så længe det foregår på danske vilkår.
Når udenlandske arbejdere i Danmark ansættes på ringere løn- og arbejdsvilkår, giver det problemer:
Social dumping er et meget stort fokusområde for 3F, da det ganske enkelt er med til at true den danske samfundsmodel.
Med en arbejdsklausul kan man tvinge en leverandør til at følge de løn- og arbejdsvilkår, der gælder i danske overenskomster. Og det er vigtigt, fordi lønnen i Danmark fastsættes i overenskomsterne - ikke ved lov.
En offentlig myndighed eller en privat virksomhed kan med en arbejdsklausul:
Arbejdsklausulen skal ikke kun gælde for hovedfirmaet, som har selve kontrakten med kommune eller region, men også for underleverandører.
I Danmark er den danske stat forpligtet til at have arbejdsklausuler i sine udbud, men for kommuner og regioner er det frivilligt.
Kædeansvar forpligter
Kædeansvar betyder, at det ikke kun er hovedentreprenøren (for eksempel en kommune), der skal overholde reglerne, men at det også gælder for underleverandører længere nede af arbejdskæden.
Grundlæggende handler kædeansvar om, at hovedentreprenøren har ansvaret og hæfter for brud på arbejdsklausulen, selvom fejlen ligger hos en underleverandør.
For 3F er det vigtigt, at kædeansvar skrives ind i arbejdsklausulen, så store virksomheder og hovedentreprenører ikke kan frasige sig ansvaret og smyge sig udenom.
3F forventer, at danske kommuner skal stille krav om dansk løn og uddannelsespladser, når de bestiller opgaver.
I de danske kommuner bruger lokalpolitikerne hvert år milliarder af kroner på byggeri og offentlig service. Desværre løses rigtig mange af opgaverne af underbetalt arbejdskraft, mens tusinder af danskere går ledige rundt.
Denne form for social dumping er en dårlig forretning for os alle sammen. Derfor kræver 3F, at kommunerne sikrer ordentlige løn- og arbejdsvilkår, for eksempel når der bygges eller gøres rent for det offentlige.
Virksomheder, der ønsker at løse opgaver for det offentlige, skal leve op til følgende krav:
Har du et spørgsmål? Vi sidder altid klar ved telefonerne til at hjælpe dig.
Hvis du er medlem af 3F, skal du logge på Mit3F for at kontakte din afdeling.
Bliv ringet op af 3F og få hjælp til at melde dig ind.
Er du medlem af 3F skal du logge på Mit3F for at kontakte din afdeling.
Spørg os om alt. Vi svarer hurtigst muligt
Er du medlem af 3F skal du logge på Mit3F for at kontakte din afdeling.