Arbejdsmiljørepræsentanten er med til at sørge for, at du og dine kolleger kan arbejde uden at blive syge af arbejdet eller komme til skade.
Uanset om du oplever problemer med det fysiske eller psykiske arbejdsmiljø, kan du altid gå til arbejdsmiljørepræsentanten, som er uddannet til at gøre din arbejdsplads bedre. Arbejdsmiljørepræsentanten repræsenterer alle faggrupper i det område, som arbejdsmiljøgruppen dækker i virksomheden.
Husk også, at 3F har arbejdsmiljøeksperter, som kan hjælpe og rådgive dig og jeres arbejdsmiljørepræsentant, hvis I oplever større problemer.
Arbejdsmiljørepræsentanten er en del af en arbejdsmiljøgruppe, der i det daglige arbejder for et godt arbejdsmiljø i det område af en virksomhed, som gruppen dækker. Arbejdsmiljøgruppen skal blandt andet:
Hvis du vil vide mere om arbejdsmiljørepræsentantens rolle på arbejdspladsen, kan du altid kontakte din lokale 3F fagforening.
Valget skal foregå på en måde, så alle valgbare i arbejdsmiljøgruppens område har mulighed for selv at stille op og stemme på den foretrukne kandidat.
Selve valget kan derfor foregå på forskellig vis, for eksempel:
Alle ansatte i arbejdsområdet, og altså også lærlinge, deltidsansatte, løstansatte, afløsere, vikarer og praktikanter, skal have mulighed for at deltage i afstemningen. Hvis du arbejder inden for kontor- og administrationsområdet, butiksansat og er beskæftiget mindre end 10 timer om ugen, har du ikke valgret.
Der skal afholdes valg, selvom der kun er én, der stiller op som arbejdsmiljørepræsentant. Arbejdsgiveren, virksomhedsledere og arbejdsledere må ikke deltage i valget.
Så snart valget er overstået, skal resultatet fortælles til arbejdspladsens ledelse. Ledelsen kan gøre indsigelse mod valget, men kun hvis der sættes spørgsmålstegn ved, om valget er foregået efter reglerne. Ledelsen kan ikke gøre indsigelse mod den konkrete person, der er valgt til arbejdsmiljørepræsentant.
Nogle steder gives beskeden til virksomhedens ledelse gennem den faglige organisation. Medlemmer af 3F, der bliver valgt til arbejdsmiljørepræsentant, skal snarest muligt give besked om dette til den lokale 3F fagforening. Det er for at sikre, at den nyvalgte kan få mulighed for uddannelse, hjælp og vejledning fra 3F.
En god arbejdsplads med ordentlige og sikre forhold er yderst vigtigt, og måske har du lyst til at give dine kolleger de bedst mulige forhold? Arbejdsmiljørepræsentanten er både et vigtigt tillidshverv, som giver dig udfordringer og samtidig en god mulighed for at få en større indsigt i arbejdsmarkedsforhold og arbejdsmiljø.
Det kun de ansatte, der kan vælge en arbejdsmiljørepræsentant, selvom det er arbejdspladsens leder, der har ansvaret for, at der bliver holdt et valg.
Arbejdsmiljøloven stiller ikke krav om anciennitet og kvalifikationer ved valg af arbejdsmiljørepræsentanten, men som ”tommelfingerregel” følger man ofte de retningslinjer, der er ved valg af tillidsrepræsentant.
3F kan rådgive og vejlede de arbejdsmiljørepræsentanter, der er medlem af 3F. Du kan altid tage kontakt til din lokale 3F fagforening og få hjælp.
Hvor mange arbejdsmiljørepræsentanter, der kan vælges, afhænger af, hvor mange ansatte I er på virksomheden.
Er I under 10 ansatte, er der intet krav om, at I skal vælge en arbejdsmiljørepræsentant. Men samarbejdet om det gode og sikre arbejdsmiljø skal foregå mellem ledelsen og den enkelte ansatte. Derfor anbefaler 3F, at I også på små virksomheder vælger en arbejdsmiljørepræsentant, hvis I kan få ledelsen til at acceptere det.
Skiftende arbejdspladser
På skiftende arbejdspladser som byggepladser og lignende skal der dog etableres en arbejdsmiljøorganisation, hvis der er fem eller flere ansatte i en periode på mindst 14 dage.
Med skiftende menes, at de ansatte arbejder uden for virksomhedens faste arbejdssted. Det kan for eksempel være på byggepladser, anlægsgartnere, hos private, på veje og udearealer.
10 til 34 ansatte
På de lidt større arbejdspladser skal der være en arbejdsmiljøorganisation med en eller flere valgte arbejdsmiljørepræsentanter samt arbejdsledere. Organisationen skal varetage planlæggende og koordinerende opgaver om sikkerhed og sundhed.
Virksomheder med 35 og flere ansatte
På de store virksomheder skal der være et antal lokale arbejdsmiljøgrupper, der varetager det daglige samarbejde om sikkerhed og sundhed. Der skal desuden oprettes et eller flere udvalg til at varetage de overordnede planlæggende og koordinerende opgaver. Virksomhedens øverste ledelse skal være direkte repræsenteret i det overordnede udvalg.
Kontakt din lokale 3F fagforening, hvis du er i tvivl om, hvor mange arbejdsmiljørepræsentanter, I må have på jeres arbejdsplads.
Normalt bliver arbejdsmiljørepræsentanten valgt for to år. Nogle steder aftaler man, at perioden er fire år.
Med mindre arbejdsmiljørepræsentanten bliver alvorligt syg, skifter job eller der sker store omlægninger af arbejdsmiljøorganisationen, fortsætter den valgte arbejdsmiljørepræsentant valgperioden ud. Når valgperioden udløber, skal der vælges på ny, også selvom den nuværende arbejdsmiljørepræsentant gerne vil fortsætte. Det skal være muligt at opstille modkandidater.
Arbejdsgiveren skal altid have besked om, hvem der er blevet valgt. Er den valgte arbejdsmiljørepræsentant medlem af en fagforening, skal fagforeningen have besked. Valget for organiserede ansatte er helt på plads, når den faglige organisation har fået besked om valget og har meddelt dette til den modstående arbejdsgiverorganisation eller den ikke-organiserede arbejdsgiver.
Har du et spørgsmål? Vi sidder altid klar ved telefonerne til at hjælpe dig.
Hvis du er medlem af 3F, skal du logge på Mit3F for at kontakte din afdeling.
Bliv ringet op af 3F og få hjælp til at melde dig ind.
Er du medlem af 3F skal du logge på Mit3F for at kontakte din afdeling.
Spørg os om alt. Vi svarer hurtigst muligt
Er du medlem af 3F skal du logge på Mit3F for at kontakte din afdeling.