Nyheder
32.000 kr. i efterbetaling til servicemedarbejder Hvis du indenfor de sidste 5 år har været sygemeldt pga. af en arbejdsskade, så har du måske fået for lidt i sygeløn. 3F Frederiksborg har nemlig vundet en sag, der sikrer ansatte rengørings- og serviceassistenter fuld løn under sygdom i op til 100 dage efter en arbejdsskade.
- Har du også ret til efterbetaling?

Når du er dækket af en overenskomst er det bl.a. beskrevet, hvordan din arbejdsgiver skal aflønne dig – også i tilfælde af sygdom eller andet fravær.

Fravær efter arbejdsskade

Et medlem kontaktede os efter at have været sygemeldt efter en arbejdsskade, der i øvrigt var anerkendt som en arbejdsskade af Arbejdsmarkedets Erhvervs Sikring. Medlemmet var i tvivl om hun havde fået den korrekte betaling under sit fravær.

I Serviceoverenskomsten står: »Ved uarbejdsdygtighed på grund af arbejdsskade ydes en godtgørelse på 100% af indtjeningen inden for den sidste lønperiode af 4 uger« og »Erstatning for arbejdsskade ydes i maksimalt for 100 dage ...«

Krav om efterbetaling

På lønsedlerne så det imidlertid ud til, at firmaet havde glemt at registrere medlemmets fravær som en arbejdsskade. Derfor var der i strid med overenskomsten kun betalt sygeløn for 37 timer og ikke en godtgørelse baseret på indtjeningen for de sidste 4 uger op til arbejdsskaden. 

3F Frederiksborg beregnede derfor, at firmaet skyldte medlemmet ca. 27.000 kr. og vi rejste kravet overfor arbejdsgiveren. 

Uenig med arbejdsgiveren

Vi forhandlede med arbejdsgiveren, som anerkendte, at der var sket en fejl, men arbejdsgiveren var uenig i efterbetalingens størrelse. 3F Frederiksborg mener, at når overenskomsten siger »de sidste 4 ugers indtjening«, så skal overarbejde, hvor medlemmet får overtidstillæg også regnes med. Arbejdsgiveren mente derimod, at man kun skal regne med indtægten af en 37 timers arbejdsuge.

Faglig voldgift afgør sagen

Da vi efter et mæglingsmøde stadig ikke kunne blive enige, gik sagen til en faglig voldgiftsret. Hvis 3F og en arbejdsgiverforening ikke kan blive enige om en faglig sag, kan de gå til en voldgift, som fortolker overenskomsten og afgør sagen.

I sagen her lød dommen, at arbejdsgiveren skal anerkende, at den samlede indtjening, inklusive betaling for dokumenteret overarbejde, indgår i beregningsgrundlaget i henhold til Serviceoverenskomsten mellem DI og 3F.

Arbejdsgiveren skal med andre ord efterbetale de ca. 27.000 kr., som fagforeningen rejste krav om. Dertil kommer procesrenter, så efterbetalingen er endt på ca. 32.000 kr.

 

 

Vigtig sejr!

En sag som denne er vigtig – ikke bare for medlemmet, som nu får sin efterbetaling, men afgørelsen vil gælde alle, der har været syge efter en arbejdsskade og ikke har fået den korrekte betaling.

»Kendelsen er principiel og betyder, at 3F har sikret vores medlemmer fuld normal løn, når de som følge af arbejdsskade ikke er i stand til at møde på arbejde i op til 100 dage.

Alle arbejdsgivere omfattet af Serviceoverenskomsten skal nu beregne løn (godtgørelse) på baggrund af den samlede faktiske løn man har tjent de sidste 4 uger, før man kom til skade.

Derfor er skal du, hvis du indenfor de sidste 5 år har været syg efter en arbejdsskade tjekke din lønseddel. Henvend dig i fagforeningen, hvis du mener at der er fejl i udbetalingen – måske ligger der penge og venter på dig!«, siger faglig sekretær Karsten Nielsen fra 3F Frederiksborg, der har ført sagen.


Masser af fordele med 3F Som medlem af 3F får du mange gode fordele og rabatter:
  • Rabat på dine forsikringer
  • Rabat i mere end 1.300 butikker og webshops
  • Fri adgang til 3F Superliga
Kontakt