Forlig på industriens overenskomster

Nu er der landet forlig på industriens overenskomster, der lægger rammerne for, hvordan 600.000 privatansattes løn- og arbejdsforhold skal være de næste år.

Læs mere om forliget på Fagbladet 3F
Overenskomster

OK25: Vi forhandler lige nu for mere overskud, tryghed og trivsel i hverdagen

Overenskomsten for de ansatte i industrien er som det første område på plads.

Stigning i satserne, der skaber forudsætninger for reallønsstigninger, stigning i fritvalgskontoen, mere i pension og nye rettigheder til fri med familien. Det er nogle af forbedringerne i den treårige overenskomstaftale for de ansatte i industrien, der nu er forhandlet på plads.

Industriforliget sætter retningen for de øvrige aftaler, og nu fortsætter forhandlingerne for resten af de privatansatte medlemmer i transporten, byggeriet, privat service, hotel- og restaurationsbranchen, gartnerområdet m.m.

Det er overenskomsterne, der fastlægger dine løn- og arbejdsvilkår de kommende år – og 3F sidder med ved bordet. Som medlem er du med til at sikre, at vi står så stærkt som muligt, når vi forhandler. Jo flere vi er, jo bedre står vi i forhandlingerne.

Derfor er det også medlemmerne, der skal stemme om resultatet, når alle aftaler er forhandlet på plads.

Seneste nyt fra OK25

Lærlingens drøm: - Jeg vil ikke kun arbejde, jeg vil også have et liv

Den første overenskomst i industrien er på plads og flere på vej. Hvilke arbejdsvilkår er vigtige for unge, hvis de skal se et langt arbejdsliv foran sig? Tømrerlærling Mark Haubjerg Flø Pedersen giver et bud.

Kostede Jens dyrt: Nu sløjfes “straf” for skæve arbejdstider

Hidtil har skifteholdsarbejdere været dårligere stillet, når de skal optjene bonus i efterlønsordningen. Det retter den nye overenskomst i industrien op på.

Nu bliver det nemmere for Maria at blive hjemme hos sin datter: Man kan blive "pissestresset" og få dårlig samvittighed

Søndag landede en ny overenskomst for industrien, hvor store dele handler om at skabe bedre balance mellem arbejds- og familieliv. Det er vigtig for Maria Handryziak, der er montagemedarbejder og mor.
Se flere nyheder om OK25
Det skal du gøre
Opdatér dine oplysninger

Under en overenskomstforhandling er det ekstra vigtigt, at vi har de rigtige oplysninger om dig. Både når du skal stemme om din nye overenskomst og i tilfælde af konflikt.

Tjek, om vi har de rigtige oplysninger om dig på Mit3F. 

Log på Mit3F
Brug din stemme

Overenskomstforhandlingerne starter og slutter hos dig som medlem. Vi har modtaget ønsker og forslag fra medlemmer, som vi tager med til forhandlingerne.

Efter forhandlingerne er det igen dig, der skal tage stilling til den nye overenskomst. Hvert medlem har én stemme. Du får flere oplysninger om afstemningen her, på Mit3F og på mail, når vi nærmer os.

Er du offentligt ansat?

3F’s overenskomster for offentligt ansatte og enkelte grupper af privatansatte blev fornyet i 2024. De bliver forhandlet igen i 2026 og vi holder dig orienteret hele vejen. 

Du kan finde de nyeste overenskomst, der blev forhandlet i 2024, på vores hjemmeside. Du kan også læse mere om overenskomstforhandlingerne i 2026.

Find din overenskomst
Læs mere om OK26
Find din overenskomst
Læs mere om OK26
Sådan bliver overenskomsterne forhandlet

Det er i første halvår af 2024, du som medlem kan byde ind med dine forslag til temaer og forbedringer til overenskomstforhandlingerne. Det sker gennem din tillidsrepræsentant eller din lokale 3F-afdeling.  

Det er dig og dine kollegaer, der bedst ved, hvad der er vigtigt at prioritere og fokusere på. Derfor betyder det meget for det endelige resultat, at du tager del i debatten.  

3F’s lokale afdelinger indsamler forslagene forskelligt, så hold øje med din 3F-afdeling for at finde ud af præcis, hvor og hvordan det kommer til at foregå.

Det er de fem grupper i 3F med privatansatte medlemmer, der forhandler overenskomsterne på deres områder. Det er 3F Industrigruppen, 3F Byggegruppen, 3F Den Grønne Gruppe, 3F Privat Service, Hotel og Restauration og 3F Transportgruppen.  

Sådan sikrer vi, at dem, der forhandler din overenskomst, også er eksperter i netop dit fag.  

Derfor er det også de fem 3F-grupper, der samler alle forslag ind fra de lokale 3F-afdelinger, hvorefter de bliver behandlet. Til sidst bliver hovedlinjerne behandlet af 3F’s samlede hovedbestyrelse. For selvom forhandlingerne foregår i grupperne, så hjælper og støtter de også hinanden, og hele 3F står samlet bag forhandlingsgrundlaget.  

Samtidig vedtager arbejdsgiverorganisationerne også deres ændringsforslag til forhandlingerne.

I januar 2025 mødes 3F’s grupper med arbejdsgiverne. Her udveksler parterne deres forslag til ændringer i overenskomsterne. Umiddelbart efter starter forhandlingerne, hvor 3F arbejder for at få den bedst mulige aftale hjem til medlemmerne.  

I slutningen af forhandlingerne vil Forligsmanden typisk samle alle overenskomstforligene i et samlet mæglingsforslag. Her er også de brancher, der ikke fik forhandlet sig frem til et forlig, dækket. På den måde sikrer vi, at ingen brancher bliver efterladt alene uden en overenskomst.

Forhandlingerne starter med, at du som medlem byder ind med dine forslag til ændringer og temaer, og når der er landet en aftale, er det igen dig, der skal tage stilling til resultatet.  

Det sker til en såkaldt urafstemning, hvor du og alle andre medlemmer kan stemme ja eller nej til den nye aftale. 

Afstemningen vil typisk være sammenkædet i et samlet mæglingsforslag, så der skal et samlet ja eller nej på tværs af brancher og fagforbund til at godkende eller afslå forslaget til en ny overenskomst.  

Bliver der stemt ja, så vil den nye overenskomst træde i kraft fra den 1. marts 2025. Bliver der stemt nej, så vil det udløse en storkonflikt i form af strejker eller lockout – eller en kombination. Sidst, vi havde en storkonflikt, var i 1998, hvor den varede 11 dage, inden regeringen greb ind og stoppede konflikten med en lov, der tog udgangspunkt i det afviste forlig.

Uanset hvornår der lander en ny overenskomst, så er det normalt, at den gælder fra 1. marts 2025. Overenskomstens varighed aftales som en del af forhandlingerne, men typisk vil den gælde i to eller tre år, før den igen er til forhandling.


Masser af fordele med 3F Som medlem af 3F får du mange gode fordele og rabatter:
  • Rabat på dine forsikringer
  • Rabat i mere end 1.300 butikker og webshops
  • Fri adgang til 3F Superliga
Kontakt