Selvom mange asiatiske lande de seneste år har haft tårnhøje vækstrater, halter de stadigt bagefter hvad angår arbejdstagerrettigheder og ordentlige arbejdsforhold. Den økonomiske vækst har været med til at løfte folk ud af fattigdom, men der er samtidig stor fare for at uligheden vokser, og flere må gå fra et arbejde på det formelle arbejdsmarked til et arbejde i den uformelle sektor.
3F støtter fagbevægelsen i Asien med finansiering og faglig rådgivning. Støtten har altid basis i de lokale forbunds egne strategiske planer.
Blandt 3Fs vigtigste redskaber er:
3Fs internationale arbejde er at bidrage til en inkluderende og bæredygtig vækst, der skaber flere ordentlige jobs med respekt for rettigheder, godt arbejdsmiljø, balance mellem arbejde og privatliv, social sikkerhed og livslang læring.
Vores umiddelbare mål er stærke og veluddannede lokale fagbevægelser. Også på branche niveau. Som er i stand til at forsvare arbejdernes rettigheder og forbedre de lokale og regionale arbejds- og levevilkår.
Konkret støtter vi initiativer, der bidrager til:
Indsatsen i Asien er rettet mod den stadigt voksende beklædnings- og tekstilbranche med formålet om at forbedre arbejds- og levevilkårene for tekstilarbejderne. Et bedre reguleret arbejdsmarked er en forudsætning for forbedrede arbejdsvilkår, derfor støtter 3F en mere enhedsorienteret og koordineret fagbevægelse, som kan kæmpe arbejdernes sag nationalt som regionalt.
Programmet i Asien har desuden fokus på tøjfirmaernes samfundsansvar, hvor 3F aktivt forsøger at påvirke virksomhedernes etiske principper og virksomhedernes samfundsansvar. Denne kamp foregår blandt tøjfirmaer i Danmark, internationalt og regionalt samt i samarbejdslandene.
Bangladesh har fået stor opmærksomhed i medierne på grund af de katastrofer, der har fundet sted i tøjindustrien. Rana Plaza katestrofen i 2013, hvor en fabriksbygning kollapsede og dræbte over tusind arbejdere satte for alvor regeringen, arbejdsgiverorganisationer, samt de brands der får produceret i Bangladesh under pres og førte til indgåelsen af en bindende aftale om at forbedre brand og bygningssikkerheden - den såkaldte Accord.
Tøjfabrikker i Bangladesh, der producerer til internationale firmaer som Bestseller og H&M, har forbedret brand- og bygningssikkerheden. Det skyldes især en bindende aftale (Accord) mellem globale og nationale fagforbund og 190 førende tøjfirmaer om inspektion og forbedring af sikkerheden hos lokale fabrikanter.
“Accorden har sikret os træning, og nu går jeg hver morgen en 15 minutters runde på fabrikken for at sikre, at der er styr på sikkerhed og arbejdsmiljø før vi starter arbejdet. I dag er vi arbejdere mere opmærksomme på sikkerhedsspørgsmål og bedre klædt på til at reagere, hvis der sker en ulykke," fortæller Momena Khatun, syerske og medlem af fagforeningen og sikkerhedsudvalget på fabrikken Columbia Apparel i Gazipur, Bangladesh, der producerer for flere af de firmaer, der har skrevet under på Accorden.
3F har støttet processen, bl.a. i dialog med danske tøjfirmaer om tilslutning til Accorden og ved at styrke lokale fagforbund i Bangladesh, så de bedre kan tjekke, at den bliver overholdt ude på fabrikkerne. Blandt andet gennem uddannelse af medlemmer af de lovpligtige arbejdsmiljøudvalg på virksomhederne, og ved at styrke dialogen mellem fagforbundene i branchen.
Har du et spørgsmål? Vi sidder altid klar ved telefonerne til at hjælpe dig.
Hvis du er medlem af 3F, skal du logge på Mit3F for at kontakte din afdeling.
Bliv ringet op af 3F og få hjælp til at melde dig ind.
Er du medlem af 3F skal du logge på Mit3F for at kontakte din afdeling.
Spørg os om alt. Vi svarer hurtigst muligt
Er du medlem af 3F skal du logge på Mit3F for at kontakte din afdeling.