Det sydlige Afrika har gennem de seneste år haft svingende økonomisk vækst og blev særdeles hårdt ramt af Corona pandemien. Desuden er kontinentet negativt påvirket af naturkatastrofer fra gentagende tørke til store oversvømmelser. Politiske kriser og Korruption er også konstante udfordringer for arbejdet i Afrika.
Arbejdsmarkedet i 3Fs partnerlande i Afrika er usikkert. Der bliver flere og flere løst og midlertidigt ansatte. Væksten kommer som regel ikke den brede befolkning til gode og, specielt i Sydafrika, er der ekstrem og voksende ulighed. Arbejdsløsheden, især blandt unge, er høj og og flere søger til den uformelle sektor efter arbejde.
For at skabe gode job med ordentlig løn og arbejdsforhold er det vigtigt at øge arbejdsgivernes respekt for arbejdstagerrettigheder, fremme ligestilling mellem mænd og kvinder, opkvalificere arbejdskraften og skabe gode betingelser for retfærdig og bæredygtig grøn vækst.
3F støtter fagbevægelsen i det østlige og sydlige Afrika med finansiering og faglig rådgivning. Støtten har altid basis i de lokale fagforeninger og forbunds egne strategiske planer.
3Fs vigtigste redskaber er:
Målet for 3Fs internationale arbejde er at bidrage til en retfærdig grøn omstilling, der skaber ordentlige jobs. Med ordentlige jobs mener vi jobs med respekt for arbejdernes rettigheder, et godt arbejdsmiljø, balance mellem arbejde og privatliv, et socialt sikkerhedsnet og adgang til livslang læring.
Konkret støtter vi lokale tiltag, der vil sikre:
3F’s partnere i det sydlige Afrika er fagforeninger i Zambia, Zimbabwe og Sydafrika for arbejdstagere i:
Desuden yder vi strategisk støtte til søsterorganisationer i andre lande i regionen. 3F arbejder også med udvikling af regionale netværk og støtter de globale fagforbund i at koordinere aktiviteter og dele viden.
Sammen med Dansk Industri er 3F i gang med at se på muligheder for at styrke erhvervs-uddannelser og grønne jobs i Sydafrika gennem to- og treparts-forhandlinger. Det sker som en del af vores deltagelse i det danske arbejdsmarkeds-konsortium støttet af Danida.
Sydafrika: Efter apartheids fald opbyggede Sydafrika en model for et velfungerende arbejdsmarked. For eksempel blev der etableret branche-råd for kollektiv forhandling og treparts-råd for tekniske erhvervsuddannelser. Parterne har dog svært ved at bruge disse råd. Dels har de en meget indviklet struktur. Dels er både arbejderbevægelsen og arbejdsgiverne meget splittede. En ekstrem høj arbejdsløshed blandt unge og en voksende uformel økonomi bidrager til at skabe stor social ulighed.
Zimbabwe: Siden 1990’erne er det gået ned af bakke for landets økonomi. Zimbabwe har flere gange oplevet økonomisk krise på grund af mangel på investeringer, lav produktion og international isolation. Zimbabwe er et af de lande i verden, hvor der er mindst respekt for arbejdstagerrettigheder. Kun circa 15 procent arbejder i den formelle økonomi.
Selvom Zambia stadig er et af verdens fattigste lande, har det gennem de seneste år oplevet stigende økonomisk vækst på grund af landets produktion af kobber. På trods af politisk ustabilitet er Zambia stadig mere fredeligt end sine nabolande. Et af de største problemer på arbejdsmarkedet er lave lønninger. Og at mindstelønnen ikke bliver overholdt. Arbejdsmarkedet har forholdsvist velfungerende institutioner og fagbevægelsen er kendetegnet ved en stærk enhed.
I Zimbabwe har landarbejdernes forbund, GAPWUZ, de seneste år mere end fordoblet antallet af organiserede kvinder. En nøgle til succes har været forbundets evne til at tage højde for kvindernes krav.
- "Vi oprettede kvindekomitéer på arbejdspladserne og udvalgte nogle til at sætte aktiviteter i gang. De fik uddannelse og træning, og det har givet resultater. Vi fokuserede ikke kun på de basale faglige rettigheder, men også på sociale forhold", siger Loveless Gudo, der er administrator i GAPWUZ.
For kvinderne handler arbejdsmiljø også om hygiejne, ret til at amme og børnepasning. At GAPWUZ har sat ind på de områder, har været med til at tiltrække nye kvindelige medlemmer.
Har du et spørgsmål? Vi sidder altid klar ved telefonerne til at hjælpe dig.
Hvis du er medlem af 3F, skal du logge på Mit3F for at kontakte din afdeling.
Bliv ringet op af 3F og få hjælp til at melde dig ind.
Er du medlem af 3F skal du logge på Mit3F for at kontakte din afdeling.
Spørg os om alt. Vi svarer hurtigst muligt
Er du medlem af 3F skal du logge på Mit3F for at kontakte din afdeling.