3F arbejder for de bedste arbejdsforhold for dig. Selvom vi naturligvis altid går ind i en forhandling for at blive enige med arbejdsgiverne, kan der opstå konflikt, hvis forhandlingerne går i hårdknude.
Der kan opstå konflikt, når lønmodtagere og arbejdsgivere ikke kan blive enige om løn- og arbejdsforholdene på arbejdsmarkedet. For eksempel ved overenskomstforhandlinger, hvis parterne ikke kan nå til enighed, eller hvis medlemmerne stemmer et forhandlingsresultat ned.
En konflikt på arbejdsmarkedet kan ske i form af strejke, lockout eller begge dele.
Strejke er, når lønmodtagerne stopper med at arbejde. En strejke kan være lovlig eller overenskomststridig.
Det er lovligt at strejke, når strejken er blevet varslet af 3F i forbindelse med forhandling af de nye overenskomster.
Når en overenskomst er vedtaget, er der såkaldt fredspligt. Det betyder, at konflikter i overenskomstperioden er ulovlige.
3F må ikke opfordre til - eller støtte en overenskomststridig konflikt.
Hvis strejken ikke er lovlig, vil du og dine kollegaer blive trukket i løn af arbejdsgiveren og kan blive dømt til at betale en bod, alt efter hvor længe I har nedlagt arbejdet.
Lockout er arbejdsgivernes såkaldte konfliktværktøj, og bliver typisk benyttet som modtræk til strejke og blokade. Ved en lockout udelukkes du fra din arbejdsplads.
Hvis din arbejdsgiver lockouter dig, skal du altid henvende dig i din lokale 3F fagforening, som kan fortælle dig, hvad du skal gøre.
Blokade ses ofte i sammenhæng med strejke og lockout.
Hvis en arbejdsgiver nægter at tegne overenskomst med 3F, kan forbundet indlede en blokade mod arbejdspladsen. En blokade består typisk i at hindre adgang for arbejdskraft eller varer til arbejdsgivere, som ikke vil gå ind på arbejdernes krav.
Lovlige blokader skal varsles.
Er der blokade på en virksomhed, må medlemmer af 3F ikke arbejde for virksomheden, indtil der er tegnet en overenskomst.
Hvis en blokade ikke fører til en aftale, vil der herefter blive indledt sympatikonflikt mod virksomheden fra de øvrige forbund under Fagbevægelsens Hovedorganisation.
En sympatikonflikt er fuldt lovlig. Den betyder, at faggrupper, som er organiseret i andre fagforeninger under FH, kan nægte at udføre arbejde for en virksomhed, der ikke vil indgå en overenskomst. Så vil virksomheden blive afskåret fra leverancer og ydelser udført af medlemmer af de berørte fagforeninger.
Hvis du arbejder i en virksomhed, som ikke har andet arbejde til dig på grund af en sympatikonflikt, skal du hurtigst muligt henvende dig i din lokale 3F fagforening.
Hvis du strejker eller bliver lockoutet, får du ikke løn af din arbejdsgiver. Som medlem af 3F fagforening kan du få udbetalt konfliktunderstøttelse til dig og dine kollegaer, hvis strejken er lovlig, eller hvis arbejdsgiverne lockouter dig på samme måde. Det kan for eksempel være i forbindelse med overenskomstforhandlinger.
Man skal naturligvis være medlem af 3F fagforening for at få konfliktunderstøttelse – den svarer til højeste dagpengesats.
Som medlem af 3F kan du få kyndig rådgivning af faglige eksperter, der kan hjælpe dig på rette vej.
Du får også en lang række medlemsfordele, der gør dit arbejdsliv lettere, tryggere og mere udviklende.
Har du et spørgsmål? Vi sidder altid klar ved telefonerne til at hjælpe dig.
Hvis du er medlem af 3F, skal du logge på Mit3F for at kontakte din afdeling.
Bliv ringet op af 3F og få hjælp til at melde dig ind.
Er du medlem af 3F skal du logge på Mit3F for at kontakte din afdeling.
Spørg os om alt. Vi svarer hurtigst muligt
Er du medlem af 3F skal du logge på Mit3F for at kontakte din afdeling.