Transportgruppen
OK25: Overenskomsten for rutebuschauffører Her kan du se, hvad der er blevet forhandlet hjem i aftalen for rutebuschauffører.

Her kan du se, hvad der er blevet forhandlet hjem på AKT-overenskomsten for rutebuschauffører.

Aftalen betyder blandt andet, at din løn som minimum vil stige med 4.500 kroner om måneden for en arbejdsuge på 37 timer. Stigningen er inklusive timeløn, særlig opsparing og et nyt løntillæg, der erstatter den betalte pause.

Vi forbedrer muligheden for at blive faglært, og seniorer får mulighed for en ugentlig fridag, ligesom der kommer mere frihed til familielivet.

Det indeholder din nye overenskomst

Løn

  • Normaltimelønnen stiger med 5 kroner i 2025, 4,75 kroner i 2026 og 4,50 kroner i 2027. I alt 14,25 kroner i timen. Det svarer til i alt 2.370 kroner mere om måneden.

  • Lønnen til lærlinge hæves med 4 procent i 2025, 3,5 procent i 2026 og 3,5 procent i 2027.

Særlig opsparing (fritvalg)

  • Din arbejdsgiver skal betale 2 procent mere til din særlige opsparing. Det giver en lønstigning på mindst 730 kroner om måneden.

Pension

  • Arbejdsgivers indbetaling til din pension stiger med 1 procent 1. maj 2025. Dermed indbetaler arbejdsgiver fremover 11 procent, og lønmodtager betaler fortsat 2 procent.

Fleksibilitet og frihed

  • Der gives nye rettigheder til at holde fri via særlig opsparing. Der indføres ret til frihed ved barns tredje sygedag, ret til to børnebørns-omsorgsdage, samt ret til at holde fri til at ledsage nær familie ved helbredskonsultationer og samtaler med myndigheder.
  • Seniorer får ret til 46 seniorfridage om året svarende til en ugentlig fridag. 

Pauser

  • Per 1. marts 2026 er pauserne ikke længere betalte. Til det får buschaufførerne en ekstra lønstigning på 4,25 procent for dem, der hidtil har haft 20 minutters betalt pause, svarende til en betaling på cirka 1.400 kroner mere om måneden. Chauffører, der hidtil har haft 40 minutters betalt pause, får en ekstra lønstigning på 9,9 procent, svarende til en ekstra lønstigning på mellem 2.800 og 3.500 kroner mere om måneden. Det særlige løntillæg beregnes på baggrund af timeløn inkl. specielt tillæg, chaufførtillæg, anciennitetstillæg samt evt. faglært tillæg og eventuelt forskudttidstillæg. Der afregnes særlig opsparing, feriepenge, pension mv. af beløbet.

Trivsel

  • Der oprettes en fælles samarbejdstjeneste, der skal fremme trivsel og forebygge chikane og konflikter på arbejdspladserne.

Uddannelse

  • Der oprettes en ekstra vej til at blive faglært, der giver lønmodtageren mulighed for at blive faglært uden at være afhængig af en aftale med arbejdsgiverne. Den fælles uddannelsesfond dækker løn under svendeprøven. 

Du kan læse mere om ændringerne her

Læs mere om ændringerne

Normaltimelønnen stiger med

  • 5 kroner 1. marts 2025
  • 4,75 kroner 1. marts 2026
  • 4,50 kroner 1. marts 2027.

I alt 14,25 kroner i timen.

Det svarer til 2.370 kroner om måneden over tre år.

Den særlige opsparing, der sikrer hver enkelt ansat frit valg mellem pension, frihed eller udbetaling som løn, hæves med 1 procent af lønnen per 1. marts 2026 og 1 procent af lønnen per 1. marts 2027. 

Ansatte på landsoverenskomsten stiger dermed fra 9 til 11 procent, og ansatte på tillægsoverenskomsten stiger fra 9,65 til 11,65 procent i særlig opsparing.

Det giver en lønstigning på mindst 730 kroner mere om måneden.

 
Arbejdsgivernes indbetaling til pension stiger med 1 procent per 1. maj 2025. Dermed indbetaler arbejdsgiverne fremover 11 procent, og lønmodtagerne betaler fortsat 2 procent.

Tillæg for delt tjeneste stiger med

  • 3,5 procent per 1. maj 2025
  • 3,5 procent per 1. marts 2026
  • 3,5 procent per 1. marts 2027.

Alle andre genetillæg, aften/nat og søn- og helligdagsdag stiger med samme procentsatser.

Lønnen til lærlinge hæves med

  • 4 procent per 1. marts 2025
  • 3,5 procent per 1. marts 2026
  • 3,5 procent per 1. marts 2027.

Per 1. marts 2026 er pauserne ikke længere betalte. Til det får buschaufførerne en ekstra lønstigning på 4,25 procent for dem, der hidtil har haft nul eller 20 minutters betalt pause, svarende til en betaling på cirka 1.400 kroner mere om måneden.

Chauffører, der hidtil har haft 40 minutters betalt pause, får en ekstra lønstigning på 9,9 procent, svarende til en ekstra lønstigning på mellem 2.800 og 3.500 kroner mere om måneden. 

Det særlige løntillæg beregnes på baggrund af timeløn inkl. specielt tillæg, chaufførtillæg, anciennitetstillæg samt evt. faglært tillæg og eventuelt forskudttidstillæg. Der afregnes særlig opsparing, feriepenge, pension mv. af beløbet.

 

Arbejdsgiveren skal nu sikre, at den enkelte chaufførs arbejdstid registreres, og der skal udarbejdes retningslinjer til chaufførerne for, hvordan det skal ske.

Desuden forpligtiger chaufførerne sig til at registrere afvigelser fra den planlagte arbejdstid (vagten) med korrekt angivelse af forsinkelser til f.eks. pauser og hjemkomst.

Der gives nye rettigheder til at holde fri via særlig opsparing.

Forældre får ret til at holde fri ved barns tredje sygedag, og bedsteforældre får ret til to børnebørns-omsorgsdage.

Samtidig får ansatte ret til at holde fri til at ledsage nærtstående familie ved helbredskonsultationer og samtaler med myndigheder. (Op til to dage og ved kritisk sygdom op til fem dage.)

Seniorer får ret til en ugentlig fridag eller anden placering af op til 46 seniorfridage om året. Det er 14 dage mere end i dag. Man kan vælge at betale seniorfridagene selv eller trække på den særlige opsparing eller pensionsindbetalingen. 

Retten til at blive faglært på transportområdet styrkes, idet der oprettes en ekstra vej til at blive faglært. Fremover får transport- og logistikarbejdere ret til at uddanne sig til faglært status (tage svendeprøven) uden at være afhængig af en aftale med deres arbejdsgiver. Den fælles uddannelsesfond dækker løn under svendeprøven. 

Det er en investering, der gavner både den ansattes muligheder i fremtidens arbejdsliv og virksomhedernes evne til omstilling for eksempel i forhold til overgang til grøn transport. Status som faglært giver fire kroner ekstra i timeløn. Cirka 650 kroner mere i løn om måneden. 

 
Der oprettes en fælles samarbejdstjeneste med to konsulenter – én fra 3F Transport og én fra arbejdsgiverorganisationen, der skal fremme trivsel og godt arbejdsmiljø og forebygge chikane og konflikter lokalt på arbejdspladserne. Tjenesten skal understøtte virksomhedernes arbejde med psykisk arbejdsmiljø. 
 
Arbejdsmiljørepræsentanter, der er medlem af 3F Transport, modtager et årligt vederlag på 9.000 kroner. Forældre får to ugers ekstra betaling med fuld løn under forældreorlov. Ugerne er til fri fordeling. Soloforældre kan overdrage dele af orloven med fuld løn til nærtstående familiemedlemmer, og der er mulighed for at dele barselsorloven på fuld løn mellem mere end to personer.

Beskyttelsen mod opsigelse under sygdom udvides med 14 dage til 84 dage. Som noget nyt får skolebuschauffører ret til løn under sygdom.

Reservechauffører får ligeledes ret til løn under sygdom for deres planlagte vagter i driftsugen.


Masser af fordele med 3F Som medlem af 3F får du mange gode fordele og rabatter:
  • Rabat på dine forsikringer
  • Rabat i mere end 1.300 butikker og webshops
  • Fri adgang til 3F Superliga
Kontakt