Dagbladet Arbejderen. ML@ARBEJDEREN.DK
Den 9. juni skal Danmark vælge 15 ud af i alt 720 medlemmer til EU-parlamentet.
Dette parlament bliver ofte beskrevet som EU’s eneste demokratiske organ.
Men faktisk kan EU-parlamentet slet ikke fremsætte og vedtage egne lovforslag. Parlamentet kan kun vedtage forslag og ændringsforslag.
Det er nemlig den ikke-folkevalgte EU-kommission, der er det eneste organ i EU, der har ret til at udarbejde og fremsætte forslag til lovgivning i EU.
De danske vælgere har med deres stemmer kun indflydelse 15 ud af de i alt 720 mandater i EU-parlamentet.
Parlamentet er blot en assistent Forperson for Folkebevægelsen mod EU Susanna Dyre-Greensite er ikke i tvivl, når hun skal beskrive det “parlament”, som danskerne kan stemme til den 9. juni.
– EU-parlamentets betydning er meget begrænset i forhold til, hvordan vi normalt tænker et parlament. EU-parlamentet kan kun stille ændringsforslag til den lovgivning, som EU-kommissionen foreslår. EU-parlamentet assisterer altså blot den ikke-folkevalgte EU-kommission med at få sin lovgivning igennem, fortæller Susanna Dyre-Greensite og fortsætter:
– Når vi stemmer til Folketinget, så stemmer vi på politikere, der kan fremsætte lovforslag, der ændrer den måde, vi indretter Danmark på. Men i EU kan Parlamentet ikke fremsætte og vedtage sine egne lovforslag og dermed beslutte, hvilken vej EU skal gå.
EU-parlamentet har heller ingen indflydelse på, hvordan EU’s “regering” – nemlig EU-kommissionen – skal sammensættes.
– EU-parlamentet kan ikke bestemme, hvordan den magtfulde EU-kommission skal se ud. EU-kommissionen bliver udpeget af EU-rådet med kvalificeret flertal – uden om EU-parlamentet.
EU-parlamentet skal kun godkende den samlede Kommission, som Rådet har udpeget, konstaterer Susanna Dyre-Greensite.
Hun uddyber:
– Og EU-parlamentet har slet ikke den samme demokratiske kontrol med EU’s “regering”, EU-kommissionen, som et normalt parlament har. Parlamentet kan eksempelvis ikke vælte en korrupt kommissær – som vi har set mange af igennem tiden. EU-parlamentet kan kun vælte hele Kommissionen, og det er kun sket en enkelt gang i hele EU’s historie.
EU-traktaten binder de folkevalgte på hænder og fødderEU-parlamentets handlemuligheder er yderligere begrænset af den overordnede ramme for EU, nemlig EU’s forfatning – Lissabon-traktaten – som er grundlaget for EU, og som skal overholdes af alle institutioner, også EU-parlamentet.
– Det betyder, at store og vigtige dele af EU’s politik slet ikke er til debat. EU’s meget politiske forfatning begrænser EU-parlamentets rolle. Den helt overordnede økonomiske politik i EU – er fastlagt i EU’s traktat. Og den er ikke til diskussion.
EU-parlamentet må eksempelvis ikke vedtage beskyttelse og miljø- og arbejdsmiljø, der strider imod varernes og arbejdskraftens frie bevægelighed. Det er også skrevet ind i traktaterne, at der skal være en landbrugsstøtte i EU, fortæller Susanna Dyre-Greensite.
Hun henviser blandt andet til, at EU-traktaten blandt andet slår fast, at “Medlemsstaterne skal undgå uforholdsmæssigt store offentlige underskud. Kommissionen overvåger udviklingen i medlemsstaternes budgetsituation og i deres offentlige gæld med henblik på at identificere alvorlige fejl”.
Desuden bliver mange vigtige politiske beslutninger truffet rent administrativt bag lukkede døre af EU-kommissionen eller af EU-rådet.
– Mange beslutninger – lige fra kemikalier og sprøjtegifte til godkendelser af landenes finanslov og henstillinger til regeringerne om, hvordan de skal sammensætte deres offentlige budgetter, og hvor meget offentlig gæld de må have – varetages rent administrativt af EU-kommissionen, pointerer Susanna Dyre-Greensite.
Hun uddyber:
– Og meget lovgivning bliver besluttet uden om EU-parlamentet. Eksempelvis bliver EU’s udenrigspolitik og sikkerhedspolitik kørt uden om EU-parlamentet. Det betyder, at EU-parlamentet eksempelvis ikke må stemme om EU’s militære missioner, eller når EU beslutter at indføre sanktioner mod Rusland.
Trange kår for debat
Selve debatten i EU-parlamentet er også voldsomt amputeret. De folkevalgte medlemmer af EU-parlamentet kan ikke bare tage ordet i Parlamentet.
Der er nemlig ofte ikke særlig meget tid til debat. For EU-parlamentet samles kun én gang om måneden til såkaldte plenarsamlinger for at vedtage lovgivning.
Det betyder, at når endelig EU-parlamentet er samlet, skal de nå igennem en meget lang dagsorden og tage stilling til mange lovgivningsforslag fra EU-kommissionen.
Taletiden bliver fordelt på forhånd blandt de politiske grupper i EU-parlamentet. Desto større gruppe, jo mere taletid.
Herefter fordeler grupperne internt taletiden imellem deres medlemmer.
Det er ikke usædvanligt, at en gruppe får tildelt i alt syv minutters taletid, der skal fordeles på fire forskellige debatter i EU-parlamentet – hvor 12 medlemmer af gruppen ønsker at få ordet.
Det giver i praksis kun 1-2 minutters taletid til de heldige udvalgte parlamentarikere, der får ordet.
En del af det udemokratiske overskud i EU skyldes også, at der ikke er ét fælles sprog eller fælles medier i EU.
– Vi kan kun have et demokrati, hvis vi kan tale sammen. Demokrati finder sted i kraft af den offentlige samtale. Men der findes ikke ét sprog og én offentlighed i EU. Vi læser ikke de samme aviser og har ikke ét sted at skrive læserbreve til. Derfor har vi ikke én fælles debat i EU. Befolkning og politikere læser 27 forskellige landes aviser og ser 27 forskellige landes tv-stationer. Eller sagt med Ebbe Reichs ord: “Et folkestyre uden et folk er bare et styre”, citerer Susanna Dyre-Greensite.
Folkebevægelsen mod EU har netop udgivet flyeren “Hvad stemmer vi om?“, der kan hentes og printes ud på Folkebevægelsens hjemmeside.
Har du et spørgsmål? Vi sidder altid klar ved telefonerne til at hjælpe dig.
Hvis du er medlem af 3F, skal du logge på Mit3F for at kontakte din afdeling.
Bliv ringet op af 3F og få hjælp til at melde dig ind.
Er du medlem af 3F skal du logge på Mit3F for at kontakte din afdeling.
Spørg os om alt. Vi svarer hurtigst muligt
Er du medlem af 3F skal du logge på Mit3F for at kontakte din afdeling.