Der findes ingen lov om løn i Danmark, der findes kun "overenskomster".
En overenskomst er en aftale mellem 3F og restauranternes arbejdsgivere. I overenskomsten står der, hvad din timeløn skal være, alt efter om du arbejder som opvasker, tjener, kok, køkkenassistent, cafémedarbejder osv.
Hvis der er overenskomst på din arbejdsplads, så gælder den for alle. Derfor kaldes de ofte "kollektive overenskomster”.
Overenskomsten bestemmer den normale løn, du skal have, når du arbejder i en restaurant. Der findes en lønberegner her på siden, hvor du kan tjekke din løn.
Når du bliver ansat i en restaurant, har du krav på et ansættelsesbevis. I det ansættelsesbevis skal der stå, om restauranten har overenskomst.
I ansættelsesbeviset skal der også stå den timeløn, du tjener.
Overenskomster handler om meget andet end løn. I overenskomsten for restauranter er der for eksempel aftalt:
Læs mere:
I mere end 125 år har fagforeninger som 3F forhandlet løn og arbejdsvilkår. Det sker med nogle få års mellemrum. De aftaler, der laves, kaldes overenskomster. Hvis der er overenskomst på en restaurant, så gælder den for alle medarbejdere på restauranten.
En overenskomst er en bindende aftale mellem en fagforening (3F) og en forening af arbejdsgivere (arbejdsgiverforening). Hvis en restaurant er medlem af arbejdsgiverforeningen, bliver den automatisk omfattet af overenskomsten.
Hvis du som medarbejder oplever, at overenskomsten ikke bliver overholdt, for eksempel hvis du ikke har fået løn for alle de timer, du har arbejdet, eller løn under sygdom, kan du – hvis du er medlem – gå til 3F og bede dem sørge for, at man får sine penge fra arbejdsgiveren. Alle lønmodtagere i Danmark har ret til at være medlem af en fagforening.
Mindst 80% af alle arbejdsgivere i Danmark har overenskomst! At der er overenskomst på arbejdspladsen, er derfor normalt.
Hvis din restaurant ikke har overenskomst, er det arbejdsgiveren, der bestemmer, hvad din løn og andre arbejdsvilkår skal være.
Ofte vil restauranter uden overenskomst betale en løn, der ligger meget langt under overenskomsten. Og ofte vil de heller ikke betale de mange andre ting, som er bestemt i overenskomsten, for eksempel aften- og nattillæg, weekendtillæg, løn under sygdom, et særligt løntillæg (8,85 procent), pension (12 procent) og mange andre ting.
Det er derfor en god idé, allerede inden du søger arbejde at finde ud af, om der er overenskomst. Hvis du søger arbejde på en restaurant, kan du finde ud af, om der er overenskomst, ved at følge dette link og slå arbejdspladsen op på hjemmesiden.
Det er vigtigt, at du og dine kollegaer snakker sammen. I skal helst være enige alle medarbejdere på restauranten.
Hvis I alle er enige om, at I gerne vil have overenskomst, så kan I gøre følgende:
Som medlem af 3F er du del af et fællesskab, der sikrer gode løn- og arbejdsvilkår. Du får desuden en række fordele som PlusKort og Superliga-billetter.
Medlemskabet er gratis, hvis du har et studiejob.
Du kan også blive studiejob plus-medlem for bare 65 kr./måneden og blive sikret juridisk og faglig hjælp.
Har du forslag til ændringer til artiklen, du er i gang med at læse, er du meget velkommen til at sende din feedback til os.
Har du et spørgsmål? Vi sidder altid klar ved telefonerne til at hjælpe dig.
Hvis du er medlem af 3F, skal du logge på Mit3F for at kontakte din afdeling.
Bliv ringet op af 3F og få hjælp til at melde dig ind.
Er du medlem af 3F skal du logge på Mit3F for at kontakte din afdeling.
Spørg os om alt. Vi svarer hurtigst muligt
Er du medlem af 3F skal du logge på Mit3F for at kontakte din afdeling.