For dig i folkeskole
Er en erhvervsuddannelse for dig? Vil du ud at bruge dét, du har lært, på din uddannelse i stedet for at sidde på skolebænken? Har du hovedet og hænderne ordentligt skruet på? Bliv klogere på, hvad en erhvervsuddannelse går ud på, og hvordan den er bygget op.

Hvad er en erhvervsuddannelse?

En erhvervsuddannelse, eller EUD, kombinerer teoretisk undervisning på en skole med praktisk træning i en virksomhed. Det betyder, at du skifter mellem at gå i skole og lære en masse ny viden og færdigheder, som du tager med dig ud i den virksomhed, hvor du er i lære.

Denne kombination gør, at dit hoved er fyldt med viden om materialer, metoder og teknikker, og dine hænder er klar til at skabe og være kreative – du vil stå helt klar til at starte dit arbejdsliv som faglært! 

Erhvervsuddannelser spænder bredt og dækker mange fagområder som håndværk, handel, industri, service og sundhed. Eksempler på erhvervsuddannelser kunne være: 

  • glarmester 
  • tømrer 
  • dyrepasser 
  • landmand 
  • gastronom.
Se alle uddannelserne
Sådan foregår en erhvervsuddannelse 

En erhvervsuddannelse er opdelt i to hovedfaser:

  1. Grundforløb: Uddannelsen starter med et grundforløb, der samlet varer et år, hvis du kommer direkte fra 9. eller 10. klasse. Grundforløbet er delt op i to dele, som skal sikre, at du vælger den uddannelse, der passer bedst til dig. På Grundforløb 1 vil du følge en fagretning, du selv har valgt, før du startede. Fagretningen introducerer dig til flere uddannelser og brancher, som du vil få mulighed for at prøve kræfter med.
     
    Når du går videre på Grundforløb 2, har du valgt et fag, og du skal bruge det næste halve år på at træne og dygtiggøre dig, inden du skal ud på en læreplads i hovedforløbet.
    Hos 3F står vi klar til at hjælpe dig bedst muligt igennem dit grundforløb

  2. Hovedforløb: Efter grundforløbet fortsætter du til hovedforløbet, som kombinerer skoleophold og praktisk oplæring i den virksomhed, hvor du har fået en læreplads. Hovedforløbet varer normalt mellem 2 og 4 år. Du skifter mellem perioder på skolen og perioder i virksomheden, hvor du får praktisk erfaring og lærer af de bedste i branchen. 

    Under hele uddannelsen modtager du løn, når du er i lære i virksomheden. Som regel ligger startlønnen på mellem 7.000 kroner og 9.500 kroner om måneden. Det betyder, at du kan tjene penge, mens du lærer og udvikler dig.  
    Når du får elevløn, så kan vi hjælpe dig med at få styr på din økonomi og investere i din fremtid
Hvad kan man med en erhvervsuddannelse?

En erhvervsuddannelse åbner mange døre for dit fremtidige arbejdsliv. Med en erhvervsuddannelse kan du:

  • Få direkte adgang til arbejdsmarkedet: Dine jobmuligheder er rigtig gode, når du er faglært. Mange virksomheder ansætter endda deres lærlinge, når de er færdige med deres uddannelse.
  • Videreuddanne dig: Du kan bygge videre på din erhvervsuddannelse med efteruddannelse og specialiseringer. Du kan tage en videregående uddannelse, som en erhvervsakademiuddannelse eller en professionsbachelor. For eksempel kan du som tømrer videreuddanne dig til bygningskonstruktør eller arkitekt.
  • Starte din egen virksomhed: Med de praktiske færdigheder og erfaringer fra din erhvervsuddannelse har du et solidt fundament for at blive selvstændig og starte din egen virksomhed.

Når du er medlem hos 3F, så står vi klar til at hjælpe dig i gang med din uddannelse.

Hvordan søger man ind på en erhvervsuddannelse? 

Når du søger ind på en erhvervsuddannelse, er der tre ting du skal gøre - og vi er her for at rådgive dig undervejs:

  1. Find den rette uddannelse: Start med at undersøge de forskellige erhvervsuddannelser, der er spændende for dig. Her er det først og fremmest vigtigt, at du overvejer, hvad du synes er interessant, men du kan også tænke over, hvilke styrker og mål du har for dit fremtidige arbejde.
    Læs mere om de uddannelser og fag, 3F repræsenterer

  2. Ansøg via optagelse.dk: Alle ansøgninger til erhvervsuddannelser foregår online gennem optagelse.dk. Du skal bruge MitID for at logge ind og udfylde ansøgningsskemaet. Ansøgningsfristen er typisk 1. marts, men der kan være forskellige deadlines afhængigt af uddannelsen.
    Søg ind på en erhvervsuddannelse på optagelse.dk

  3. Søg læreplads: Når du er optaget på uddannelsen, skal du finde en læreplads i en virksomhed. Mange skoler har samarbejdsaftaler med virksomheder og kan hjælpe dig med at finde en læreplads.
    Vi giver dig gode råd til at finde din læreplads
Bliv medlem af 3F

Vi står altid klar til at hjælpe dig - uanset om du er i gang med din uddannelse, på en læreplads eller i arbejde.

3F har også en lang række medlemsfordele, der gør at du kan få fri adgang til 3F Superliga og rabat i mere end 1.300 butikker.

Bliv medlem
Se alle fordele
Bliv medlem
Se alle fordele

Masser af fordele med 3F Som medlem af 3F får du mange gode fordele og rabatter:
  • Rabat på dine forsikringer
  • Rabat i mere end 1.300 butikker og webshops
  • Fri adgang til 3F Superliga
Kontakt